„ Îndulcirea” potențialului de muncă decentă. O analiză a sistemelor de piață a sectorului apicol din Republica Moldova

Cu finanțare din partea Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin Fondul pentru Buna Guvernare al Regatului Unit Organizația Internațională a Muncii (ILO) a fost însărcinată să efectueze o analiză a sistemelor de piață a sectorului apicol din Republica Moldova. Scopul prezentului studiu a fost de a înțelege mai bine constrângerile pieței care limitează crearea locurilor de muncă, obținerea unor venituri mai mari și o productivitate sporită în cadrul sectorului - în special în ceea ce privește femeile și persoanele cu dizabilități - și identificarea unui set practic de acțiuni bazate pe dovezi care abordează și elimină constrângerile în cauză.

Republica Moldova are o istorie lungă de producere a mierii. În pofida mărimii sale relativ mici, sectorul este în creștere: producția anuală totală de miere s-a dublat în ultimii 20 de ani, iar exporturile au crescut în valoare de zece ori în cei opt ani din 2011 până în 2019. O importanță strategică pentru țară în această privință ste accesul la piețele europene, mierea fiind unul dintre singurele produse de origine animală, autorizat în prezent pentru export în Uniunea Europeană.

În ceea ce privește grupul țintă, doar 8% din numărul total de prisăci înregistrate sunt deținute de femei. Deși multe femei sunt implicate în sectorul apicol în alte moduri, acest nivel relativ scăzut de proprietate este un factor cheie limitativ pentru îmbunătățirea veniturilor și a calității locului de muncă pentru femei. În mod similar, în pofida lipsei datelor deja disponibile cu ușurință despre persoanele cu dizabilități din sectorul apicol, cercetarea sugerează că trebuie depuse eforturi considerabile pentru a încuraja o incluziune mai mare prin măsuri roactive pentru a le integra în ocuparea forței de muncă.