Europees Commissaris en Benelux ministers steunen campagne “Rode kaart tegen kinderarbeid”

De Europese commissaris László Andor en drie Benelux-ministers toonden hun steun aan de 'Rode Kaart'-campagne tegen kinderarbeid.

Persbericht | 11 juni 2014
De Europese commissaris voor Werkgelegenheid, László Andor, de Belgische minister van Werk, Monica De Coninck, de Luxemburgse minister van Werk, Nicolas Schmit en de Nederlandse minister van Werkgelegenheid Lodewijk Asscher hielden tijdens de jaarlijkse conferentie van de Internationale Arbeidsorganisatie de “rode kaart tegen kinderarbeid” omhoog. De “rode kaart”-campagne wordt onder meer gesteund door muzikanten Mike Einziger, Pharrell Williams en Hans Zimmer.

Europees commissaris Andor zei dat “alle kinderen het recht hebben om jong te zijn, te spelen, naar school te gaan, de wereld te ontdekken. Vandaag kunnen naar schatting 168 miljoen kinderarbeiders in de wereld dat niet. Dat is onaanvaardbaar. Ik sta volledig achter deze campagne tegen kinderarbeid en ben ervan overtuigd dat vele landen en regio’s het vastberaden optreden van de EU op het gebied van het afschaffen van kinderarbeid zullen volgen”.

Minister De Coninck beklemtoonde dat “kinderen horen te leren, niet te werken. Want onderwijs is voor kinderen een duurzame investering, werken een korte termijn oplossing."

"Fair play. Geen kinderarbeid!" verklaarde vice-premier Asscher

IAO-directeur-generaal Guy Ryder zegt dat het duidelijk is hoe we het aantal kinderarbeiders verder kunnen verminderen: “sociale bescherming en universeel, verplicht, formeel en kwalitatief onderwijs – minstens tot de minimumleeftijd waarop jongeren kunnen gaan werken, waardig werk voor volwassenen en jongeren, effectieve wetgeving en een sterke sociale dialoog zorgen samen voor het juiste antwoord op kinderarbeid.”


Wereldwijde campagne
 

Op 12 juni, de Internationale Dag tegen Kinderarbeid, gaat de campagne “Rode kaart tegen kinderarbeid” wereldwijd van start met het nummer 'Til Everyone Can See van Incubus gitarist Mike Einziger en violiste Ann Marie Simpson, met Pharrell Williams, Hans Zimmer en andere zangers en muzikanten.

Nog op 12 juni, de dag waarop ook de FIFA Wereldbeker van start gaat, organiseert de IAO een manifestatie in Rio de Janeiro waarbij meer dan 1.000 mensen een menselijke windmolen – het symbool van de campagne – vormen. In New York zullen de grote schermen op Times Square de hele dag de centrale campagnethema’s weergeven.

De Internationale Dag tegen Kinderarbeid volgt op het IAO-rapport over “Sociale bescherming in de wereld 2014/15” waaruit blijkt dat vele kinderen niet de sociale voordelen en bescherming ontvangen die ze nodig hebben om hun potentieel te realiseren.


Kinderarbeid in cijfers
 

  • Sinds 2000 zijn er wereldwijd één derde minder kinderarbeiders (daling van 246 miljoen naar 168 miljoen kinderen). Meer dan de helft van hen, 85 miljoen, verricht gevaarlijk werk (tegenover 171 miljoen in 2000). 
  • De regio Azië - Stille Oceaan telt nog steeds het grootste aantal kinderarbeiders (bijna 78 miljoen of 9,3% van alle kinderen), maar Sub-Sahara Afrika blijft de regio met de hoogste incidentie van kinderarbeid (59 miljoen, meer dan 21%).
  • In Latijns-Amerika en het Caribische gebied verrichten 13 miljoen kinderen (8,8%) kinderarbeid. In het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn er 9,2 miljoen (8,4%) kinderarbeiders.
  • Landbouw blijft veruit de belangrijkste sector waar kinderarbeid plaatsvindt (98 miljoen of 59%), maar ook de dienstensector (54 miljoen) en de industrie (12 miljoen) - meestal in de informele economie – kennen niet te verwaarlozen problemen. 
  • Kinderarbeid onder meisjes daalde met 40% sinds 2000, in vergelijking met 25% voor jongens.