"Naar een inclusieve en groene economie: Vlaanderen, IAO en SERV benadrukken het belang van groene jobs"

Heb aandacht voor de ontwikkeling van competenties en vaardigheden, anticipeer op veranderingen op de arbeidsmarkt en maak tijd voor sociaal overleg: dat zijn de voorwaarden voor de overgang naar een groene en duurzame economie waar ieder zijn voordeel bij doet. Deze Vlaamse aandachtspunten voor de Rio+20 Klimaattop werden geformuleerd tijdens de Groene Jobs-Conferentie van de Vlaamse overheid, de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) en de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV).

Persbericht | 23 april 2012

Heb aandacht voor de ontwikkeling van competenties en vaardigheden, anticipeer op veranderingen op de arbeidsmarkt en maak tijd voor sociaal overleg: dat zijn de voorwaarden voor de overgang naar een groene en duurzame economie waar ieder zijn voordeel bij doet. Deze Vlaamse aandachtspunten voor de Rio+20 Klimaattop werden geformuleerd tijdens de Groene Jobs-Conferentie van de Vlaamse overheid, de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) en de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV). De gezamenlijke organisatie van deze conferentie illustreert de verstevigde banden tussen Vlaanderen, de IAO en de SERV. Een jaar geleden ondertekenden Vlaanderen en de IAO een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Daarin staan de bevordering van arbeidsnormen, duurzame ontwikkeling en sociaal overleg centraal. Kris Peeters, minister-president van de Vlaamse Regering, benadrukte dan ook het belang van de samenwerking tijdens zijn openingsspeech.

De IAO en Vlaanderen, een hechte samenwerking

De Vlaamse overheid en de IAO werken al twintig jaar nauw samen. Dat leidde tot een volwaardig partnerschap. Intussen is Vlaanderen een belangrijke financiële donor van IAO-projecten in Vlaamse partnerlanden, in nieuwe groeilanden en in landen aan de periferie van de Europese Unie. In maart 2011 ondertekende minister-president Peeters een nieuwe samenwerkingsovereenkomst in Genève. De klemtoon ligt nu op het bevorderen van arbeidsnormen, duurzame ontwikkeling en sociaal overleg. Dat laat toe om projecten in het domein van de groene economie te ondersteunen, zoals bijvoorbeeld een lopend project voor groene jobs in Brazilië.

Ook de gezamenlijke organisatie van de Groene Jobs-Conferentie vandaag in het Vlaams Parlement, is het gevolg van die hechtere banden tussen Vlaanderen, de IAO en de SERV. Minister-president Peeters wees in zijn openingsspeech op het belang van die samenwerking. “Samenwerken met gespecialiseerde multilaterale agentschappen zoals de IAO biedt Vlaanderen de mogelijkheid om de economische en maatschappelijke uitdagingen van vandaag en van morgen aan te pakken. Het geeft ons de kans om een rol van betekenis te spelen in andere regio’s in de wereld. Met deze conferentie wil Vlaanderen zijn samenwerking met de IAO verder intensifiëren en de sociale partners, overheidsinstellingen, NGO’s, de pers en het grote publiek gevoelig maken voor duurzame ontwikkeling en sensibiliseren voor een groene economie en voor de stappen die noodzakelijk zijn om daartoe te komen.”

Rudi Delarue, directeur van het Brusselse IAO-bureau verwelkomde de groeiende samenwerking tussen de IAO en Vlaanderen in het nastreven van waardig werk voor iedereen. “We moeten ervoor zorgen dat de overgang naar een duurzame en groene economie rechtvaardig en inclusief verloopt. Dat staat centraal bij de gezamenlijke inspanningen van Vlaanderen en de IAO”

Pieter Kerremans, conferentie-rapporteur voor de SERV bevestigde de bereidheid van de Vlaamse sociale partners om de jarenlange samenwerking met de IAO verder te zetten en daarbij te focussen op groene jobs. “Wij zijn ervan overtuigd dat politieke wil, sociale dialoog en een brede maatschappelijke consensus de basisvoorwaarden zijn voor een succesvolle transitie naar een groene economie.”

De Vlaamse aandachtspunten voor Rio+20 Klimaattop

Groene jobs als motor voor sociale vooruitgang

Experts in groene economie, sociale partners, overheidsinstellingen en stakeholders debatteerden tijdens de conferentie over de uitdagingen die een vergroening van de economie met zich mee brengt. Alle aanwezigen waren het erover eens dat een groene economie niet enkel mag focussen op een verlaging van de koolstofuitstoot en op een efficiënter gebruik van natuurlijke grondstoffen. Het gaat finaal om de vooruitgang en welvaart voor alle groepen van de maatschappij.

Jobcreatie door groene economie

Het groene economiemodel, gebaseerd op sociale, economische en milieu-aspecten, is toepasbaar in zowel ontwikkelde als in ontwikkelingslanden. Analyses van de effecten van een vergroening van de economie tonen aan dat een netto jobgroei van 0,5 tot 2 procent binnen de mogelijkheden ligt, op voorwaarde dat het juiste beleid wordt gevoerd.

Ontwikkelingslanden en groene economie

Ontwikkelingslanden kunnen grote stappen vooruit zetten met een groen investeringsbeleid, omdat ze historisch minder last hebben van een ‘bruine economie’. De vergroening van de economie kan miljoenen arbeiders in ontwikkelingslanden, vooral vrouwen, uit de armoede halen en ze integreren in de formele economie. Het gaat dan vooral over sectoren als landbouw, bosbeheer en recyclage. Voorwaarde is uiteraard dat er gezonde, veilige en menswaardige jobs worden gecreëerd.

Groene uitdagingen

De conferentie besprak een aantal uitdagingen die de vergroening van de economie met zich meebrengt, zowel voor Vlaanderen als voor de wereld. Een van de belangrijkste is de aanpassing van het onderwijs- en opleidingsstelsel. Dat moet ervoor zorgen dat er voldoende competenties en vaardigheden voorhanden zijn voor de invulling van de groene arbeidsmarkt. Het is van groot belang om zo snel mogelijk een duidelijk beeld te krijgen van de nodige vaardigheden om arbeidsmarktkrapte te vermijden en de kosten verbonden met de overgang te beperken.

Een andere belangrijke uitdaging is de economische vergroening sociaal rechtvaardig doorvoeren. Een actief arbeidsmarkbeleid kan een set van instrumenten aanleveren. Er moeten nieuwe vaardigheden bij werknemers en werklozen ontwikkeld worden en werknemers uit kwetsbare sectoren moeten begeleid worden naar nieuwe, groene jobs. Zo besteedde de VDAB in Vlaanderen onder meer opleidingstrajecten uit voor trainingen in knelpuntberoepen gericht op de doelgroepen.

Het creëren en behouden van een ondernemingsvriendelijk klimaat is ook binnen de groene economie van groot belang. Voornamelijk KMO’s spelen een voortrekkersrol in de vergroening van de economie. Zij zorgen voor de grootste jobcreatie en voor een pak innovatie. Het beleid dient hiermee rekening te houden.

Waardige werkomstandigheden en een maximale bescherming voor alle werknemers, het blijft ook binnen de groene economie een belangrijke uitdaging. De toepassing van internationale arbeidsnormen, ook op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk, is een zeer efficiënt instrument. Dit is vooral van belang in de context van de risico’s die ontstaan bij nieuwe technologieën en werkzaamheden. Landelijke sociale beschermingssokkels vormen krachtige instrumenten in de strijd tegen armoede en voor betere sociale inclusie. Zulke sokkels kunnen een eerlijke en inclusieve overgang naar de groene economie bevorderen. Zo kunnen ze de aanpassing aan klimaatverandering vergemakkelijken en werknemers aanzetten om nieuwe economische kansen te grijpen. Sociale beschermingssokkels kunnen ook een automatische stabilisator vormen tijdens economische crisissen en structurele transitieperiodes. Ze zijn een essentieel onderdeel van inclusieve en eerlijke ontwikkelingsstrategieën.

Meer informatie

ILO-Brussels Office, ilo-brussels-press@ilo.org, +32 (0)2.736.59.42, Barbara Janssens, Communication assistant: +32 (0) 484 91 55 59.

Departement international Vlaanderen: Julie Bynens, Vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering bij de multilaterale organisaties in Genève, Julie.bynens@iv.vlaanderen.be, +32 (0) 2 553 53 78

Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, Leen Muys, lmuys@serv.be, +32 (0) 479 424 423