ILO Türkiye Ofisi: “Ev işçilerinin çalışma haklarının iyileştirilmesine yönelik tüm çalışmalara destek vermeye hazırız”

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi’nin 16 Haziran Uluslararası Ev İşçileri Günü kapsamında düzenlediği ve ev işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik mevzuat değişikliği talebinin öne çıktığı etkinlikte ILO Türkiye Ofisi, bu yönde yapılacak tüm çalışmalara destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Haberler | 15 Haziran 2023 Perşembe
ILO Türkiye Ofisi, Uluslararası Ev İşçileri Günü kapsamında ev işçilerinin insana yakışır koşullarda çalışabilmelerine katkı sağlamak amacıyla ilgili tarafların katılımıyla 13 Haziran 2023 tarihinde Ankara’da “Ev İşçileri İçin Daha Çok ve Daha İyi İşler: Neredeyiz ve Neler Yapabiliriz?” başlıklı bir etkinlik düzenledi.

Sosyal diyalog vurgusu

İlgili kamu kurumları, sosyal ortaklar, ev işçileri, akademi ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte konuşan ILO Türkiye Direktörü Giovanni di Cola “Ev işçileri için insana yakışır işleri mümkün kılmak için ev işçileri ve işveren örgütleri ile karar yapıcıların birlikte hareket edeceği sosyal diyalog mekanizması çok önemli,” şeklinde konuştu.

“Ev işçilerinin kayıtlı istihdama geçişi için Türkiye’de yapılan çalışmaların farkındayız ve bunu çok önemli buluyoruz. Ev işçilerinin insana yakışır çalışma koşullarında çalışabilmeleri için yapılan ve yapılacak tüm çalışmalara destek vermeye hazırız.”

“Mevzuat değişikliği ve ILO C189 Onaylansın” talebi

ILO Türkiye Ofisi’nin, ILO C189 sayılı sözleşmenin kabulünün 10. Yıldönümü vesilesiyle Haziran 2021’de başlattığı kampanyanın ve uzun soluklu çalışmaların çıktılarının da değerlendirildiği etkinlik ile çoğu kadın olan ve güvencesiz çalışan ev işçilerinin sorunlarına dikkat çekerek ilgili taraflarla çözüm üretmek ve ev işçilerinin insana yakışır koşullarda çalışmalarına katkıda bulunmak amaçlanmaktadır.

Etkinlikte; ev işçilerinin işçi statüsünde sayılmaları, daha fazla sosyal koruma kapsamına alınmaları, örgütlenmelerinin kolaylaştırılması, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevzuat değişikliklerinin yapılmasının yanısıra ILO’nun 189 sayılı Ev İşçileri için İnsana Yakışır İşler Sözleşmesi’nin kabul edilmesi katılımcılar tarafından en fazla dile getirilen talepler arasında yer aldı.

“Çalışma standartlarının sağlanması çok taraflı ve zaman gerektiren bir süreç”

ILO Türkiye Ofisi tarafından İsveç finansmanı ile yürütülmekte olan “Kadınlar İçin Daha Çok ve Daha İyi İşler” Programı kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte konuşan İsveç Büyükelçiliği Müsteşarı Malin Stawe, İsveç olarak “Kadınlar İçin Daha Çok ve Daha İyi İşler” Programı kapsamında ev işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yaptıkları katkılardan dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti.


“Ev işçilerinin sosyal koruma dahil insana yakışır koşullarda çalışma hakları vardır,” şeklinde konuşan Stawe çalışma standartlarına ilişkin gelişmenin çok taraflı ve zaman gerektiren bir süreç olduğunu ifade etti.

“Ev işçilerine yönelik çalışmalar sürüyor”

Etkinliğe katılan Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Baş ise “Ev işçilerinin haklarının korunması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. ILO 189 sayılı sözleşme henüz onaylanmamış olsa da bu bir süreç ve en kısa sürede onaylanacağını umuyoruz,” dedi.

Etkinlikte, ILO Genel Merkez ev işçileri teknik uzmanı Claire Hobden 189 sayılı sözleşmenin ev işçilerinin çalışma koşullarına etkisini küresel düzeyde değerlendirirken; ev işçileriyle ilgili kapsamlı çalışmalar yapan İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Ceyhun Güler ise ev işçilerinin çalışma koşullarına ilişkin öne çıkan talep ve önerilere ilişkin bilgi verdi.

Dr. Ceyhun Güler “Ev işçilerinin sorunlarının tespiti, çözümü ve ev işçileri için insana yakışır işlerin sağlanması için ILO’nun ve sosyal tarafların katkıları çok önemli,” dedi.

“Ev işçileri olarak daha güvenli, güvenceli ve örgütlü çalışmak istiyoruz”

Etkinlik kapsamında ayrıca Hak-İş Konfederasyonu üyesi Hizmet-İş Sendikası Kadın Komitesi Başkanı Hatice Ayhan; DİSK Genel-İş Sendikası’ndan Ekin Sarı Akalın; TÜRK-İŞ Konfederasyonu üyesi Belediye-İş Sendikası’ndan Uğur Selçuk Kutupoğlu; İMECE Ev İşçileri Sendikası’ndan Minire İnal ile Ev İşçileri Dayanışma Sendikası (EVİDSEN) Başkanı Gülhan Benli’nin katılımıyla bir panel gerçekleşti.

ILO Türkiye Ofisi Toplumsal Cinsiyet Analisti Dr. Ayşe Emel Akalın’ın moderatörlüğünde gerçekleşen ve ev işçilerinin çalışma koşullarını iyileştirmek için işçi örgütlerinin önceliklerinin ele alındığı oturumda ev işçileri, ev işçilerinin ağır koşullarda çalıştığını, daha güvenli, güvenceli ve örgütlü bir şekilde çalışmak istediklerini ifade etti.