Engelli bireyler ve kadınlar için kapsayıcılığın artırılması

ILO, engelli kişilerin ve kadınların işgücü piyasasına eşit erişimini sağlayacak fırsatları artırmak için çalışıyor

ILO, Gaziantep, Bursa, İstanbul ve Ankara’daki uygulama ortaklarıyla “Engelliler ve Kadınların İşgücü Piyasasında Destekli İstihdama Geçişi” konulu bir çalıştay düzenledi. Toplantıda kapsayıcı istihdamın önündeki engellerin nasıl kaldırılacağı tartışıldı ve istihdam fırsatlarına eşit erişim çağrısında bulunuldu.

Haberler | 17 Mayıs 2023 Çarşamba
ANKARA (ILO Haber)- ILO Türkiye Ofisi, 9-10 Mayıs tarihlerinde Ankara’da engelli bireyler ve kadınlar için destekli istihdama geçiş konulu tematik bir çalıştay düzenledi. Çalıştay sırasında Türkiye’nin dört ilinden gelen 41 katılımcı, engellilerin ve kadınların istihdam fırsatlarına eşit erişimini sağlamak için gereken destek türleri hakkında bilgilendirildi. Tartışmalar sırasında katılımcılar, ILO Türkiye'nin İşyerinde Mesleki Eğitim ve Gelişim Programı’na (İŞMEP) bu grupları dahil etmeye çalışırken halihazırda uyguladıkları yöntemleri ve vaka örneklerini paylaştılar.

Çalıştay, grup çalışmaları ve etkileşimli sunumların yanı sıra, katılımcıların engelliler ve kadınlar için kapsayıcılığın artırılması için İŞMEP uygulanmasını iyileştirebilecek öneriler üzerinde çalışmalarına imkân sağladı.

ILO Proje Yöneticisi Emily Harwit, "Kapsayıcı işyerlerinin, sadece engellilerin değil, herkesin yararına olduğuna inanıyoruz" dedi.

ILO Türkiye Ofisi (tedviren) Direktörü Giovanni di Cola, “ILO, engellilerin ve kadınların işgücü piyasasına ve genel olarak topluma katılımları için fırsatların artırılmasını teşvik ediyor ve her zaman bunun için çabalıyor” dedi.

“İşyerlerimizde çeşitliliği memnuniyetle karşılamaya zihnimizden başlamamız gerekiyor. İşyerlerini daha kapsayıcı hale getirmek sadece işçi veya işverenin değil herkesin sorumluluğundadır” dedi.

İŞMEP programı faydalanıcısı olan ve çalıştaya katılan mülteci kadınlar işyerlerindeki ve genel olarak işgücü piyasasındaki deneyimlerini paylaştılar. Çalıştayda konuşan ve bir tekstil firmasında çalışan İŞMEP faydalanıcısı Berivan Mustafa, “Ailemle birlikte Suriye'den geldikten sonra Türkiye'de ilk kez çalışmaya başladım. Bu bana özgüven duygusu veriyor ve bunu çocuklarıma seve seve aktarıyorum, herkesin, özellikle de kadınların kendi ayakları üzerinde durmak için çalışması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

İŞMEP, Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından KfW Kalkınma Bankası aracılığıyla finanse edilen ve ILO Türkiye Ofisi tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli olarak yürütülen “Geçici Koruma altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları için İnsana Yakışır İşlerin Teşvik Edilmesi” Projesi’nin bir bileşenidir.