Rua Alidu, Istabrak Muhammed ve Fatma Anter, hepsi yirmilerinin başında, farklı ülkelerdeki savaş koşullarından kaçıp Türkiye’ye yerleşen ve ekonomik hayatta yer etmeye, üretmeye, evlerine biraz da olsa katkıda bulunmak için çabalayan kadınlardan yalnızca birkaçı.
ILO Türkiye Ofisi’nin desteklediği Yemenia Kadın Kooperatifinde geleneksel yemeni ayakkabılarına kendi modern yorumlarını getirerek üretim zincirine katkıda bulunuyor, hem yerel halk ve kendiyle aynı kaderi paylaşan diğer kadınlarla bir araya gelerek sosyalleşme imkânı buluyor.
ILO Türkiye Ofisi, uzun yıllardır kooperatiflere verdiği destekle kadınının geçim kaynaklarına ulaşmasına katkıda bulunurken, aynı zamanda da kadınların dayanışmasına, deneyim paylaşımı ve kader birliği yapmasına olanak sağlıyor.
“Türkiye bizim hep bildiğimiz ve beğendiğimiz bir ülkeydi hatta üniversite okumak istediğimiz, okumak istediğimiz bir ülkeydi ama Türkiye’ye gelmek, Türkiye’ye yaşamak için gelmek hiç aklımızda yoktu. Ama savaş sonrasında, okullarımızı bırakıp, göç etmek zorunda kaldık; bir anda kendimizi burada bulduk”
Hayalim okuyup programcı olmak…
“ Bu kursa katıldım; çünkü hem ev ekonomisine katkıda bulunmak hem de evde de çalışma imkanı olması sayesinde çocuklarımın başında olmak istedim, 4 tane çocuğum var!”
Burada olmak bize çok farklı hissettiriyor; çünkü şimdiye kadar biz hep evdeydik.
Irak ve Suriye’deki Savaşlardan can güvenliklerini sağlamak amacıyla farklı zamanlarda Türkiye’ye gelen kadınların ortak özelliği kendi ülkelerinde bulamadığı çalışma ve sosyalleşme imkanını Türkiye’de bulmuş olmaları, ülkelerini kendi tercihleriyle değil zorunluluktan terk ettiklerini ifade eden kadınların en büyük mutluluğu üretmek için bir araya gelebilmek.
Biz tehditler sebebiyle kaçtık geldik buraya, ilk önce Hatay’da yaşadık. Hikayem çok uzun, çok zorluk yaşadım ilk başta. Durumumuz çok kötü olduğu için çalışmak zorunda kaldım uzun zaman. Çalışma şartları çok kötüydü. Sigortasız ve maaşsız çalıştığım bir dönem oldu maalesef.
Dil bilmediğim için her molada oturup kenarda telefonumdan Türkçe çalışıyordum…
Sonra başka bir kadının yanında çalışmaya başladım, iş hayatı ile ilgili her şeyi ondan öğrendim, sigorta, mesai saatleri, asgari ücret.
Son 1,5 yıldır çalışmıyorum; çünkü okuyorum, açık öğretimi bitirdim, şimdi de üniversitede hastane yönetimi okuyorum, bir yandan da buraya gelip biraz da olsa maddi katkı sağlıyorum.
Biz çok şanslıyız; çünkü annem ve babam hep bize destek oldular eğitim konusunda, babam maddi imkansızlıklar yüzünden okuyamamış, babam diyor ki bir hedef koy ve bu doğrultuda gereken her şeyi tamamla…
Yemenia Kadın Kooperatifi
Yemenia Kadın Kooperatifi, 7 kadının, geleneksel yemenileri modern tasarımla birleştirerek doğallığını bozmadan üretmek, yurt içinde ve yurt dışında kültür ve sanat değerlerinin tanıtımını yapmak ve kadın istihdamına katkı sunmak amacıyla kurulmuştur.
Ankara’nın Altındağ ilçesindeki tarihi Hamamönü’ndeki atölyede, tamamen deri ve doğal malzemeler kullanılarak el işçiliğiyle yapılan yemenilerin yanı sıra çanta, cüzdan, kemer ve kolye gibi ürünler de üretilmektedir.