ILO Türkiye Ofisi’nin Sendikalar ve Özel Sektör ile Gerçekleştirdiği Çalıştaylar Çalışma Hayatında Şiddet ve Tacizin Önlenmesine Katkıda Bulunuyor
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi’nin Eylül ayında sendikalar ve özel sektör için düzenlediği çalışma yaşamında şiddet ve tacizin önlenmesine yönelik çalıştaylar sendika ve özel sektörün bu yönde oluşturacakları sendika ve işyeri politika belgelerinin oluşturulmasında öncü rol oynuyor.

Çalıştaylar, 21 Eylül 2022 tarihinde Ankara’da TEZKOOP-İŞ Sendikası temsilcileri için; 27 Eylül 2022 tarihinde İstanbul’da DİSK ve DİSK’e bağlı sendikaların temsilcileri ve 28 Eylül 2022 tarihinde özel sektör temsilcilerine yönelik düzenlendi.
ILO Türkiye Ofisi tarafından İsveç desteğiyle yürütülen “Kadınlar İçin Daha Çok ve Daha İyi İşler” Programı kapsamında düzenlenen çalıştaylarda ILO’nun 190 Sayılı “Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Sözleşme”si bağlamında sendikalar ve özel sektör tarafından atılabilecek somut adımlar ele alındı.
Bu çerçevede, çalışma yaşamında şiddet ve tacizin önlenmesi amacıyla ILO 190 Sayılı Sözleşme ile uyumlu maddelerin, sendikaların oluşturacakları sendika politika belgeleri ile toplu iş sözleşmelerine ne şekilde yansıtabilecekleri konusunda uzmanlar sunum yaptı ve oluşturulan çalışma grupları ile uygulamalı çalışmalar gerçekleştirildi.


Çalıştayların İstanbul ayağına katılan ve konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise ILO 190 sayılı Sözleşme’nin önemini vurgulayarak konfederasyon olarak konuya ilişkin yaptıkları çalışmalar ve gelecek dönemler için planları hakkında bilgi verdi.
Özel sektöre yönelik çalıştayda da ILO 190 Sayılı Sözleşme ile uyumlu maddelerin kurumların oluşturacakları işyeri politika belgelerine ne şekilde entegre edilebileceği ele alındı ve oluşturulan çalışma grupları konuya ilişkin önerilerini dile getirdi.

Çalıştaylarda ayrıca çalıştaylara katkı sunan uzmanlar tarafından ILO Türkiye Ofisi için hazırlanan sendikalara yönelik “Şiddet ve Tacizle Mücadele Sendika Politika Belgesi” ve özel sektör için hazırlanan “Şiddet ve Tacizle Mücadele İşyeri Politika Belgesi” ile “Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Önlenmesine İlişkin Başvuru Rehberi” kitapçıkları da katılımcılarla paylaşıldı.
Eğitimlerin sonunda katılımcılara sertifikaları verildi.


