ILO Türkiye Ofisi Kooperatifçilik Raporu Kadınların Kooperatifler Aracılığıyla Güçlenmesi için Strateji Önerileri Sunuyor
ILO’nun kooperatifler yoluyla kadınların güçlenmesi, istihdama daha fazla katılmaları, kooperatif yönetimlerinde daha fazla yer almaları amacıyla yürüttüğü çalışmaların yansıması niteliğinde olan Rapor kadınların kooperatiflere aktif katılımlarının desteklenmesi amacıyla sorun analizi ve uluslararası iyi örnekler çerçevesinde geliştirilen, birbirini tamamlayan dört farklı strateji sunuyor.


“Kooperatifler Kadınların İnsana Yakışır İşlere Erişiminde Önemli”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan, ILO’nun Birleşmiş Milletler kuruluşları içinde kooperatifçilik konusunda tek uzman kuruluşu olma özelliği taşıdığını söyleyerek “Herkesin insana yakışır işlere erişimi için kooperatifler olmazsa olmaz yapılardır. Özellikle kadınların daha güvenli ve güvenceli koşullarda çalışabilmeleri için kooperatifçilik hareketinin daha fazla teşvik edilmesi gerekiyor,” dedi.“Kooperatifler hem kadınların iyi koşullarda çalışabilecekleri örgütlerdir hem de başta erişilebilir bakım hizmetleri olmak üzere kadınların kooperatiflerce sunulan hizmetlerden faydalanabilmesi kadınların farklı sektörlerde istihdama katılımlarına da katkı sunacak..”

“Kooperatiflerin Güçlenmesi İçin ILO Tavsiye Kararı Yol Gösterici”
“Ancak, son yıllarda artışlar olsa da, kadınların kooperatiflerde temsilleri sınırlı düzeyde kalmaktadır. Bu nedenle kadınların kooperatifler içinde de daha eşitlikçi ve demokratik katılım sağlayabileceği örgüt ve işletme modellerinin geliştirilmesine ihtiyaç var.”
“Rapor Kadınların Güçlenmesi İçin Strateji ve Araç Önerileri Sunuyor”
Rapor, kadınların hem faydalanıcıları, hem ortakları hem de çalışanları oldukları kooperatiflerin kadınların ihtiyaçlarını ne şekilde daha iyi karşılayabileceğine dair çözüm yolları aramaya odaklanıyor ve kadınların sosyo- ekonomik anlamda güçlenmesini amaçlayan bir dizi detaylı mevzuat, strateji ve araç önerileri içeriyor.ILO, kooperatifler yoluyla kadınların güçlenmesi; kooperatifler aracılığıyla istihdama daha fazla katılmaları; kooperatif yönetimlerine katılımlarının sağlanması; eğitim, finansal hizmetler ve çocuk bakımı gibi kooperatif kaynak ve hizmetlerine daha fazla erişebilmeleri bağlamında kooperatiflerin tüm çalışanların insana yakışır işlere erişimlerinde ne şekilde daha aktif rol oynayabileceğine ilişkin uzun süredir çalışmalar yürütüyor.

Rapor, ILO Türkiye Ofisi tarafından İsveç finansal desteğiyle yürütülen “Kadınlar için Daha Çok ve Daha İyi İşler Faz II” programı kapsamında Dr. Ayşe Gönüllü Atakan ve Dr. Aslı Çoban tarafından hazırlandı.
ILO Tarafından Desteklenen Kadın Kooperatifçiler Deneyimlerini Aktardı

Dr. Ayşe Gönüllü Atakan: “Kooperatifler kadınların insana yakışır işlere erişerek güçlenmelerinde önemli araçlar. Ama hem kadın kooperatiflerinin sürdürülebilir biçimde ekonomik sisteme dahil olabilmeleri hem de toplumsal cinsiyet eşitliği için kadınların karma kooperatiflere katılabilmeleri için yasal ve yapısal dönüşümlere ihtiyaç var,” dedi.

Kooperatifler yoluyla iş hayatına katılan göçmen kadınlar, sosyo ekonomik açıdan özgürleşmenin yanı sıra üretim sürecine katılmalarının ve aralarındaki işbirliğinin kendilerini daha güçlü hissettirdiklerini ifade ettiler.