ILO Türkiye Ofisi “Ev İşçilerinin Hakları Ödenir” Mesajı Vererek ILO Ev İşçileri Sözleşmesinin Desteklenmesi Çağrısında Bulundu
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi 23 Haziran 2022 tarihinde İstanbul Beyoğlu Sinema Müzesi’nde gerçekleştirdiği etkinlikle, ev işçilerinin sorunlarına ve hak arayışına dikkat çekerek ILO’nun 189 Sayılı Ev İşçileri için İnsana Yakışır İş Sözleşmesi’nin desteklenmesi çağrısında bulundu.

Ekonomi yazarı Meliha Okur’un sunuculuğunu üstlendiği etkinlikte ev işçilerinin haklarının sağlanması için ILO’nun 189 sayılı Ev İşçileri için İnsana Yakışır İşler Sözleşmesi’nin önemi bir kez daha vurgulandı. Düzenlenen panelde ev işçileri, iş güvencesinin sağlanmasını ve saygı görmek istediklerini söyledi.
ILO Ev İşçileri İçin Uzun Soluklu Çalışmalar Yürütüyor
Ev işçileri dahil, çalışma yaşamındaki kadınların insana yakışır iş koşullarında çalışmaları amacıyla ILO Türkiye Ofisi tarafından İsveç mali katkısı ile yürütülen “Kadınlar için Daha Çok ve Daha İyi İşler” programı çerçevesinde, kapsamlı ve uzun soluklu çalışmalar yürütülüyor. Bu amaçla, ev işçilerinin diğer işçilerle eşit çalışma koşullarında ve standartlarda çalışmaları gerektiğine işaret eden ILO’nun 189 sayılı Ev İşçileri için İnsana Yakışır İş Sözleşmesi’nin kabul edilişinin 10. yılı olan 2021’de, Türkiye Ofisi tarafından “Ev İşçileri İçin İnsana Yakışır İşler” temasıyla bir farkındalık ve bilgilendirme kampanyası başlatıldı.“Gelin Hep Birlikte Hakları Ödenmez Dediğimiz Ev İşçilerinin Haklarını Ödeyelim” sloganıyla çıkılan yolculukta, bu kez toplantı salonları yerine ev işçilerinin evlerine konuk olundu ve ev işçilerinin gözünden, ev işçiliğine bakabilmek amacıyla sanat dünyasının önemli isimleri Burcu Biricik, Devin Özgür Çınar ve Serdar Orçin 3 ev işçisi ile röportajlar gerçekleştirdi.



Sanat Dünyasından Ev İşçilerine Destek
ILO Türkiye Ofisi tarafından Beyoğlu Sinema Müzesi’nde “Ev İşçileri İçin İnsana Yakışır İşler” temasıyla düzenlenen ve ekonomi yazarı Meliha Okur’un moderatörlüğünü üstlendiği özel etkinlikte sanat dünyasının önemli isimlerinden Burcu Biricik, Devin Özgür Çınar ve Serdar Orçin’in ev işçileri ile gerçekleştirdiği röportaj filmleri gösterildi.DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, oyuncu Devin Özgür Çınar, ev işçilerini örgütleyen sendikalar ve ev işçilerinin katıldığı programda, gazeteciler Ahu Özyurt ve Elif Ergu’nun katılımıyla ev işçilerinin çalışma hayatındaki yeri ve medyadaki görünürlüğü masaya yatırıldı. Ev işçileri Sevgi Atmaca, Saliha Barış ve Sultan Altuncevahir, çalıştıkları zor şartları anlatarak iş güvencesi ve saygı istediklerini söylediler.


“Hedefimiz görünmeyen bir emeği görünür kılmak”
Ev işçilerinin insana yakışır koşullarda çalışmalarını mümkün kılmak üzere çalışmalar yaptıklarını ifade eden ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan, görünmeyen bir emeği görünür kılmak için yola çıktıklarını söyledi.Numan Özcan, Türkiye’de ev işçilerinin yüzde 90’ının kadın olduğunu, bu oranın dünya genelinde yüzde 70’lerde seyrettiğini ifade etti. Özcan, bir çözüm yolu olarak 2011 yılında ILO tarafından kabul edilen 189 sayılı Ev İşçileri için İnsana Yakışır Çalışma Koşulları Sözleşmesi’ni hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti:
“189 Sayılı Sözleşme, ev işçilerinin, birer çalışan olarak diğer tüm işçilerle eşit çalışma koşulları ve haklarına sahip olması gerekliliğini vurgulayan ilk uluslararası belge. Hükümetler, işçi ve işveren temsilcilerinden oluşan üçlü yapıyla hareket eden ILO, ev işçilerinin insana yakışır işlere erişimlerine yönelik her türlü girişim için sözleşmeyi bir pusula olarak sunuyor.”

“Sosyal diyalog imkânından yoksunlar”
Özcan, ev işçilerinin yaşadığı başlıca hak ihlalleri arasında sıklıkla güvencesiz olarak, iş sağlığı ile çalışma güvenliğinden yoksun ve belirsiz sürelerde, belirsiz iş tanımlarıyla çalışmaları olduğunu ifade etti. Ev işçilerinin planlı haftalık ve yıllık izinleri olmadığı gibi, ücretlerinin de bir standardı olmadığına değinen Özcan, “Belirsizlik içinde çalışmaları ve sosyal yaşamlarına odaklanacak alana sahip olmamaları ve şiddete de maruz kalma riski olan ev işçileri, sosyal diyalog mekanizmalarından da hayli uzaklar. Bu durum örgütlenmelerini engelliyor. Sayıları resmi rakamlara göre 250 bini bulan ev işçilerine karşı uygulanan kötü muameleyi değiştirebilir, emekçilerin hakkını ödeyebiliriz” diye konuştu.“Ev işçileri için iş güvencesi-sosyal koruma, adil ücret, şiddet ve tacize karşı önlemler, belirli bir iş tanımları, sendikal haklar, iş sağlığı ve güvenliği ve ev işçilerinin sosyal diyalog mekanizmalarındaki temsiliyeti çok önemli.”
Özcan “Ev işçilerinin insana yakışır koşullarda çalışabilmesi için ILO 189 Sayılı Ev İşçileri için İnsana Yakışır İşler Sözleşmesi’nin desteklenmesi çok önemli. ILO’nun 189 sayılı Sözleşmesi’nin onaylanması için yaptığımız çağrıyı yineliyoruz,” şeklinde konuştu.
Kampanyaya Destek Verenlere Teşekkür Plaketi Verildi
Etkinlikte ayrıca kampanyada yer alan ve kampanyaya destek veren 3 ev işçisi ile oyuncu Devin Özgür Çınar’a teşekkür plaketi verildi.


