Haber

Hayata Fırsat Projesi ile kurulan altyapı ISO Belgesi ve bir marka getirdi

Konya Mobilyacılar Odası, ILO ile iş birliğinin ardından hem ISO İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi Sistem Belgesi aldı, hem de proje ile oluşturulan altyapı ile ahşap oyuncak markası kurdu

Haberler | 21 Mart 2022 Pazartesi
Ankara/Konya (ILO Haber) - Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü (UİGM) tarafından yürütülen, AB tarafından finanse edilen "Hayata Fırsat Projesi" ile kurulan altyapı Konya Mobilyacılar Odası’na hem ISO Belgesi hem de yeni bir marka getirdi.

"Hayata Fırsat Projesi" paydaşlarına ve faydalanıcılarına yönelik çalışmalarıyla dikkat çekiyor.

Projenin Konya’daki yerel ortaklarından olan Konya Mobilyacılar Odası, Hayata Fırsat Projesi kapsamında atılan adımların ardından hem ISO İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi Sistem Belgesi aldı hem de proje ile oluşturulan altyapı ile bir ahşap oyuncak markası kurdu.









Konya Mobilyacılar Odası Genel Sekreteri Fatih Esen, “Hayata Fırsat projesi ile atölyemizi ve makine altyapımızı oluşturmuş ve mesleki eğitim kursları açmıştık. Yürüttüğümüz iş birliği bizde bu tür destekleri takip etme yönünde bir farkındalık oluşturdu, birkaç yerden daha destek aldık ve makine parkurumuzu birkaç eksikle tamamladık. Sonra ILO’dan yeni bir destek daha aldık ve kurulan atölyemizde ahşap oyuncak üretimine başladık. “Avuncuk” adıyla marka tescilini aldığımız bir ahşap oyuncak serisi üretmeye başladık. Yetiştirdiğimiz kursiyerlerin çoğu şimdi bu marka altında kayıtlı çalışıyor. İstihdam edilen kursiyerler odamız mesleki eğitim merkezimizle sınırlı değil, odamıza kayıtlı firmalarda istihdam edilen arkadaşlar da var. ILO bize çok güzel fırsatlar sundu, teşekkür ediyoruz.” dedi.

Proje Koordinatörü Fatma Gelir Ünal “Mobilyacılar Odası’nın hem iş güvenliği belgesi alması hem de kurulan altyapı üzerinden bir marka oluşturarak eğitim alan mülteciler ve Türk vatandaşlarına iş imkanları sağlaması, projenin sürdürülebilirliğini görmek açısından çok önemli”

Proje Koordinatörü Fatma Gelir Ünal, “Projemiz kapsamında yerel ortak olarak Konya Mobilyacılar Odası ile oldukça verimli bir iş birliği yapmıştık. Bu iş birliği sonrasında da güzel adımlarla devam etti. Hayata Fırsat Projemiz kapsamında meslek kursu verdiğimiz kursiyerlerin nerdeyse tamamının bu atölyede işe girdiğini öğrenmekten mutluluk duyduk. Kursiyerlerimiz burada kurulan atölyede mesleki yeterliliğe kavuştu, sertifika aldı, ardından yine aynı atölyede işe başladılar ve kayıtlı çalışıyorlar. Devamlılık ve sürdürülebilirlik bizim için çok önemli. Burada bunu birkaç boyutuyla gördüğümüz için mutluyuz. Bundan sonrasında da yurtdışı-yurtiçi pazarlama, e-ticaret, yeni personel istihdamı, girişimcilik, pazarlama, markalaşma gibi konularda destek süreçlerinde irtibatta olacağız.” diye konuştu.

Konya Mobilyacılar Odası Başkanı Mehmet Günbaş “Bu belgelendirme ile son dört yıldır Avrupa Birliği fonu ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile başarıyla yürüttüğümüz projelerimizin bundan sonraki devamlılığı için de daha etkili ve güvenli yol almamızı sağlayacaktır.”

Konya Mobilyacılar Odası Başkanı Mehmet Günbaş kendi alanlarındaki meslek odaları içinde Türkiye’de ilk defa ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi Sistem Belgesini almanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. Başkan Günbaş, “İş güvenliği mevzuatına ve uluslararası standartlara uygun olan ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi Sistem Belgesi ile oda üyelerimizin, odamıza gelen misafirlerin ve çalışan personelimizin güvenli bir ortamda hizmet almaları tescillenmiş oldu. Bu belgelendirme ile son dört yıldır Avrupa Birliği fonu ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile başarıyla yürüttüğümüz projelerimizin bundan sonraki devamlığı için de daha etkili ve güvenli yol almamızı sağlayacaktır. Bu belgeyi odamıza kazandırmadaki desteklerinden dolayı ILO’ya teşekkür ediyoruz.” dedi.

Günbaş, “Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz dönemde Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile başarılı bir şekilde tamamlamış olduğumuz özellikle istihdama yönelik kurslarımızda sanayimizde ara eleman yetiştirme hedefine ulaştık. Proje kapsamında belirlemiş olduğumuz istihdama yönelik altı adet meslek kursu (bilgisayar tabanlı mobilya tasarımı, mobilya döşeme ve kesim elemanı ile ahşap boyama ve vernikleme, kapsamında satış görevlisi ve diksiyon, mobilya döşeme ve kesim elemanı, ahşap montaj elemanı kursları) düzenlendi. Yeni normalleşme kararlarından sonra maske, mesafe ve el hijyenine dikkat ederek Odamız, İŞKUR, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Selçuklu Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile 200 saatlik dekoratif ahşap süsleme kursuna açtık. Eğitim merkezimiz bu kurstan sonra da yeni proje kurslara ev sahipliği yapacak. Eğitim merkezimizin hedefi ahşabın sanata dönüştüğü merkez haline dönüşmesidir. Projemiz ile başarılı kursiyerlerimize mesleki yeterliliklerini belgeleme imkanı sunuyoruz. Yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından verilen belgeler iş bulma konusunda avantaj sağlıyor. Şu ana kadar 155 kişi belgesini aldı. Devam eden sınav programının tamamlanmasıyla bu sayının yükselmesini bekliyoruz. Belge alan faydalanıcıların, mesleki yeterliliklerini nitelikli işlerle buluşturması ve iş sağlığı ve güvenliği gerekliliklerinin farkında olarak mesleklerini icra etmelerini öngörüyoruz.” diye konuştu.

Hayata Fırsat Projesi Hakkında

Avrupa Birliğince (AB) finanse edilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi iş birliğiyle yürütülen "Hayata Fırsat Projesi" Türkiye'deki Geçici Koruma Sağlanan Suriyeliler ve ev sahibi toplulukları ekonomik ve sosyal olarak güçlendirmek ve dayanıklılıklarını artırmak amacıyla Ankara, İstanbul, Bursa, Konya, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Mersin ve Hatay'da uygulanıyor.