Haber
İki Tekerlek Bir Kask
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi, 10 Aralık 2021 tarihinde motokuryelerin yoğun çalışma temposu ve artan iş yükü ve iş sağlığı ve güvenliği riskleri konusunda “Motosikletli Kuryeler Odağında Teslimat Sektörü Çalışanlarında Psikososyal Risk Analizi Araştırması”nın lansmanını İstanbul’da gerçekleştirmiştir.

Sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu dönemde teslimat görevlilerinin önemi daha da artmıştır. Motokuryelerin %45’i salgın döneminde işe başlamıştır. Artan siparişler ve hızlı teslimat beklentileri,motosikletli kuryelerin gittikçe büyüyen sorunları ile iş sağlığı ve güvenliği risklerini de beraberinde getirmiştir.

Teslimat sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği kültürünün gelişmesine ve motokuryelik mesleğinin standartlarının geliştirilmesine katkı sunacağı düşünülen bu araştırma motokuryelerin genel çalışma şartları ve düzenleri, motokuryelerin iş sağlığı ve güvenliği kapsamında psikososyal riskleri, göçmenlik ve cinsiyete bağlı farklılıkların ortaya çıkardığı mesleki riskler ile COVID-19 salgınının motokuryeler üzerindeki etkisi sorularına da cevap vermiştir.

Araştırmaya katılan motokuryelerin % 21,5’i sosyal güvencesi olmadan çalışmaktadır. Bu oran Suriyeli erkek motokuryelerde %68,4’tür.

Toplam %31,3 oranında Türkiyeli ve % 65,8 Suriyeli motokuryeler koruyucu ekipmanların hiçbirine sahip değildir.
Araştırmaya katılan motokuryelerin % 59,3’ü iş kazası geçirmiş olup iş kazası geçiren motokuryelerin % 65,1'i iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almamıştır. Motokuryelerin çoğunluğu çalışırken kaza geçirme endişesini sık sık yaşamaktadır.

Bu araştırma ve etkinlik ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu (USBPRM) tarafından finanse edilen Türkiye’de Mülteciler ve Ev Sahibi Topluluklar için İnsana Yakışır İş Fırsatları Projesi kapsamında gerçekleştirilmiştir.