ILO-Ferrero ortaklığı, Türkiye’de fındık hasadında çocuk işçiliğini ortadan kaldırmayı hedefliyor

Ferrero, Türkiye’de fındık hasadında mevsimlik tarımda çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılmasına katkıda bulunacak 40 aylık projenin uygulanmasında ILO’yu destekliyor.

Haberler | 20 Kasım 2020 Cuma
CENEVRE - Dünya Çocuk Günü ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 30. yıldönümünün kutlandığı bugünde, ILO ve Ferrero, çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik kararlılıklarını gösteriyorlar. Ferrero’nun 4 milyon ABD Dolarını aşan desteğiyle, ILO, Türkiye’de Trabzon, Zonguldak ve Şanlıurfa illerinde, halen sektörde çalışan çocukların kurtarılması ve çalışmalarının önlenmesini destekleyecek bir proje yürütecek.

ILO ile Ferrero arasında kamu-özel ortaklığı çerçevesi kapsamındaki proje, başta fındık tedarik zinciri olmak üzere çocuk işçiliğini ele almak ve öğrenme fırsatlarını azami kılmak amacıyla, ILO üçlü yapı ortakları (hükümet, işçi ve işveren örgütleri) ile işbirliği halinde uygulanacak. Projenin nihai hedefi, ulusal ve yerel paydaşların, çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerini ortadan kaldırmak için gerekli eylemleri uygulama kapasitesini geliştirmek.

ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, bu ortaklık sayesinde halen devam eden müdahaleyi genişleteceklerini ve Türkiye’deki tüm fındık sahalarını kapsayacaklarını ifade etti ve şunları söyledi: “Proje, özel sektörden dünya çapında bir aktör olan Ferrero ile ILO’nun ortaklığına somut bir örnek olacak, hem en iyi uygulamaları Türkiye’de uygulayacak hem de küresel etki yaratacak bilgi ve dersler üretecek.”

Proje ayrıca, mevsimlik fındık hasadı yaşanan bölgelerde çocuk işçiliğini sona erdirmek için doğrudan müdahaleler için mekanizmalar kurmayı ve yaygınlaştırmayı, bir yandan da halkın, ulusal ve yerel paydaşların, tedarik zinciri aktörlerinin çocuk işçiliğini ortadan kaldırmanın önemi hakkında farkındalıklarını artırmayı amaçlıyor.

Ferrero Satınalma Başkanı ve Fındık Şirketi Sorumlusu Marco Gonçalves ise şunları söyledi: “Ferrero, çocuk işçiliğinin ele alınmasında ortaklık yaklaşımının değerini ve önemini biliyor. ILO, Birleşmiş Milletler’in ihtisas kuruluşu olarak, bu işe etkin biçimde nasıl dâhil olunacağına ilişkin uzmanlık ve deneyime sahip. Proje, ILO-Caobisco kamu-özel ortaklığına aktif katılmamız yoluyla 2013 yılından bu yana kaydedilen başarıların üzerine inşa ediyor ve önümüzdeki yıllarda herkes için değer yaratan bir fındık sektöründe itici güç olma hedefimize yönelik olarak girişeceğimiz eylemleri destekliyor.”

Ekonomik faaliyetlere katılan çocuk sayısındaki azalma eğilimine rağmen, Türkiye’de çocuk işçiliğinin hala bir sorun olduğu belgelenmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2019 yılı Çocuk İşgücü Araştırması’na göre, 5 ila 17 yaşlarında 720.000 çocuk veya diğer bir deyişle, Türkiye’de toplam çocuk sayısının %4,4’ü, ekonomik faaliyetlere katılıyor. Bu çocukların %30,8’i tarım sektöründe ekonomik faaliyetlere katılıyor. Çalışan çocuklar, ömür boyu sürecek kronik sağlık sorunları yaratabilecek meslek risklerine maruz kalıyor. Ayrıca, mevsimlik tarım işçiliği yapan çocukların eğitimlerinin aksama olasılığı diğer çocuklara göre daha yüksek. Bu aksamalar, yetersiz vasıflı ve/veya vasıfsız işgücünü pekiştiriyor ki bu da yoksulluğun kalıcı olmasına yol açıyor.

ILO, 2012 yılından bu yana Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (AÇSHB) ile işbirliği halinde, kamu-özel ortaklıkları yoluyla başta fındık sektörü olmak üzere mevsimlik tarımda çocuk işçiliğini ele alan projeleri teknik bakımdan destekliyor ve uyguluyor. Ferrero ile Bakanlığın eşbaşkanlık edeceği bu yeni kamu-özel ortaklığı projesi, Türkiye’de çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik hâlihazır ILO faaliyetlerini tamamlayıcı nitelikte olacak. ILO’nun kurulduğu 1919 yılından bu yana, her türlü çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması, ILO’nun temel önceliklerinden biri olagelmiştir.