Daha fazla kayıtlı çalışana ulaşmak için, SGK ile koordinasyon güçleniyor

ILO Türkiye Ofisi’nin ana programlarından biri olan ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından uygulanan Kayıtlı İstihdama Geçiş Programı (KİGEP), Türkiye’nin birçok şehrinde yapılan işveren bilgilendirme toplantıları ve İzmir’de yapılan geniş kapsamlı bir yönlendirme toplantısı ile hız kazandı

Haberler | 17 Mart 2020 Salı
© Kıvanç Özvardar / ILO
Kayıtlı İstihdama Geçiş Programı-Programın yeni aşamasını temsil eden ifadesiyle- “Plus” Yönlendirme Toplantısı, 11 şehirden 53 SGK uzmanı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (AÇSHB) Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü (UİGM) ve ILO yetkililerinin katılımıyla 9-11 Mart tarihlerinde İzmir’de yapıldı.

2019 yılında uygulanmaya başlanan KİGEP, Avrupa Birliği’nin MADAD fonu ve ABD Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu (USBPRM) tarafından fonlanan iki proje kapsamında uygulanıyordu. KİGEP’in işverenlere yönelik sunduğu teşvik programı, çalışma izinlerine başvuru desteği, başvuru ücreti ödemesi ve sosyal güvenlik primlerini içeren idari ve finansal desteği içeriyor.

Bu program, ILO Türkiye Ofisi tarafından uygulanan ve KfW Kalkınma Bankası ve USBPRM tarafından fonlanan projelerle devam ediyor ve 2022 sonuna kadar finansman sürecek. KfW Kalkınma Bankası vesilesiyle Alman Federal Hükümeti tarafından donlanan “Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları için İnsana Yakışır İşlerin Desteklenmesi Projesi”, Suriyelileri ve Türk vatandaşlarını kayıtlı istihdam altına alan işverenlere teşvik sağlamayı hedefliyor. Ayrıca, teşvik programı, USBRPM tarafından fonlanan “Türkiye’de Mülteciler ve Ev Sahibi Topluluklar için İnsana Yakışır İş Fırsatlarının Desteklenmesi Projesi“ ile de destekleniyor.

© Kıvanç Özvardar / ILO

Kayıtlı işlerin yaratılması ve sürdürülmesine yatırım

SGK İzmir İl Müdürü Ekrem Gülcemal, İzmir’deki açılış konuşmasında, program kapsamında kurumlar arasında güçlü koordinasyon ve önceki deneyimlerden alınan derslerin önemini vurguladı.

SGK Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Dr. Mümine Nurdan Doğukan “Türkiye genelindeki tüm saha birimlerimizle koordinasyon halinde, büyük teknik deneyim ve uzmanlığımızı sunarak, daha çok insanın kayıtlı istihdama erişimini sağlamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları için İnsana Yakışır İşlerin Desteklenmesi Proje Yöneticisi Gregor Schulz ise, mülteciler ve ev sahibi toplulukların insana yakışır koşullarda geçimlerini sağlayabilmeleri için ILO’nun yaptığı çalışmalar ve desteğe ilişkin genel yaklaşımı anlattı. Schulz “Kayıtlı işlerin yaratılması ve sürdürülmesine yatırım, kayıtlı işgücü piyasasına daha iyi erişim yoluyla mülteciler ve ev sahibi toplulukların dayanıklılığını güçlendirmeye yönelik uzun vadeli stratejiler için kritik önem taşıyor” dedi.

© Kıvanç Özvardar / ILO

KİGEP Plus binlerce kişinin kayıtlı istihdamını destekleyecek

KİGEP’in ilk uygulama döneminde 466 şirket, yaklaşık 3.500 Suriyeli ve Türk çalışanın kayıtlı istihdamı için desteklenmişti. KİGEP Plus ile birlikte ise, 7.000’den fazla çalışanın kayıtlı istihdamı için sosyal güvenlik primleri ve çalışma izni harçları işverenlere geri ödenecek.

© Kıvanç Özvardar / ILO