ILO’dan Suriyeli İşletmelere Sürdürülebilirlik ve İnsana Yakışır İş Seminerleri

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Suriyeli işletme sahipleri ve girişimcilere yönelik olarak Türkiye’de iş yapma kültürü, kayıtlılık, vergi sistemi, insana yakışır iş ve KOSGEB destekleri gibi konularda bilgilendirme amaçlı seminerler düzenliyor. Seminerlerle Geçici Koruma Sağlanan Suriyeli işletme sahiplerinin ve girişimcilerin Türkiye’deki iş yapma kültürüne adaptasyonunu kolaylaştırmak ve kayıtlı işletmeler kurarak daha fazla ve daha iyi iş olanakları yaratmalarının desteklenmesi amaçlanıyor

Haberler | 26 Şubat 2020 Çarşamba
ANKARA – Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Suriyeli işletme sahipleri ve girişimcilere yönelik olarak “Sürdürülebilirlik ve İnsana Yakışır İş” Seminerleri düzenliyor.

ILO, Mülteci Destek Programı altında iki yıldır yürüttüğü Hayata Fırsat Projesi kapsamında Geçici Koruma Sağlanan Suriyeli işletme sahipleri ve girişimcilere yönelik olarak Türkiye’de iş yapma kültürü, kayıtlılık, vergi sistemi, insana yakışır iş ve KOSGEB destekleri gibi konularda bilgilendirme amaçlı seminerler düzenliyor. Seminer serisi ile, Geçici Koruma Sağlanan Suriyeli işletme sahiplerinin ve girişimcilerin Türkiye’deki iş yapma kültürüne adaptasyonunu kolaylaştırmak ve kayıtlı işletmeler kurarak daha fazla ve daha iyi iş olanakları yaratmalarınının desteklenmesi amaçlanıyor.

Daha önce Adana, İstanbul, Bursa, Mersin, Konya, Şanlıurfa ve Hatay’da düzenlenen seminer serisinin sekizincisi Gaziantep’te yapıldı.  “Türkiye’de iş dünyasına genel bir bakış”, “Suriyeli işletmeler Türkiye’de nasıl başarılı olabilir?”, “Küçük ve orta ölçekli işletmeler için KOSGEB destekleri” ve “Küçük ve orta ölçekli işletmelerin uyması gereken mali kurallar” konularının anlatıldığı seminerlerde katılımcılardan gelen sorular da detaylı şekilde cevaplanıyor.

Seminerlerin bir ihtiyaçtan doğduğunu anlatan ILO Ulusal İş Geliştirme Uzmanı Emre Dönmez, “Suriyeli iş insanları ve girişimcilerin uzun yıllardır Türkiye’de ticari faaliyet yürütmelerine karşın kayıtlı iş kurma, yasal prosedürler, vergiler ve temel mali işlemler, kayıtlı istihdam ve Türkiye’de iş yapma kültürü gibi en temel konularda bile bilgi eksiklikleri olduğunun görülmesi üzerine bu seminer serisini hayata geçirmeye karar verdik. Şu ana kadar sekiz ilde düzenlediğimiz seminerlerin gördüğü ilgi ve pek çok katılımcının sunulan bilgilerle ilk defa karşılaştığını ve bu tür seminerlerin daha fazla yapılması gerektiğini ifade etmesi bizleri memnun ediyor.” diye konuştu.

Geçici koruma statüsündeki Suriyeli nüfus içerisinde, kendi işlerini kurarak veya mevcut işlerini geliştirerek hem yerel toplum hem de göçmenler için insana yakışır iş imkanları yaratma potansiyeli yüksek kişiler bulunduğunu ifade eden Dönmez, bu kişilerin en çok ihtiyaç duyduğu desteğin güvenilir bilgi kaynakları olduğunu söyledi. Dönmez, “Dil bariyerinin güvenilir bilgiye ulaşmada hala önemli bir engel olması nedeniyle, Arapça simultane tercüme eşliğinde ve alanında uzman eğitmenler tarafından verilen seminerlerimiz önemli bir ihtiyacı karşılıyor.” dedi.

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (AÇSHB) Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü (UİGM) işbirliğinde yürütülen “Hayata Fırsat Projesi”, Geçici Koruma Sağlanan Suriyeliler ve Türk vatandaşlarının ekonomik ve sosyal olarak güçlendirilmesini hedefliyor.