ILO-İŞKUR Projesinin Desteği ile İş Hayatına Atılan Kadınlar Bursa’da Yeni İstihdam Olanakları Yaratıyor

ILO ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından İsveç hükümeti finansal desteğiyle kadınların daha çok ve daha iyi işlere erişebilmesini sağlamak üzere yürütülen “Kadınların Daha Çok ve Daha İyi İş Fırsatlarına Erişimlerinin Desteklenmesi Projesi” kapsamında yapılan toplantıda kendi girişimcilik hikayesini anlatan Mensure Laçin projenin ilk fazında girişimcilik eğitimi alarak mobilya ihracat firması kurduğunu ifade etti.

Proje Yararlanıcısı Kadın Girişimci Yedi Kişiye İstihdam Yarattı
Laçin firmasının üçüncü yılını kutlarken tek başına çıktığı yolculukta şu anda dört tanesi kadın olmak üzere, yedi kişiye istihdam yarattığını ve tüm çalışanlarını İŞKUR aracılığıyla istihdam ettiğini söyledi.İŞKUR İl Müdürlüğü temsilcileri, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu (İİMEK) üyeleri, İŞKUR aracılığıyla istihdam eden firma yöneticileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve ilgili diğer aktörlerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda ayrıca projenin ilk fazında hazırlanan Kadın İstihdamı Eylem Planı ve Bursa Yerel Eylem Planı’nın uygulamasının etkinlikle sürdürülmesi için yapılması gerekenler ele alındı.

“Bursa’nın Projeye Katkısı Büyük”
Toplantıda konuşan ILO Türkiye Ofisi Kıdemlı Program Yöneticisi Ebru Özberk Anlı projenin ilk fazında Bursa özelinde kadın istihdamına ilişkin yapılan çalışmalar ve ikinci fazda yapılması planlanan faaliyetler hakkında bilgi verdi. Özberk ayrıca, projenin ilk fazındaki tüm faaliyetlere etkin desteğini veren Bursa’nın proje açısından önemine dikkat çekti.
“İŞKUR Kadın İstihdamını Destekliyor
İŞKUR Bursa İl Müdürü Feyzullah Eren Türkmen ise Bursa İŞKUR İl Müdürlüğü olarak amaçlarının kadının ekonomik yaşama katılmaları ve burada kalmalarının desteklenmesi olduğunu ifade etti.

“Kayıtdışı İstihdam Sorunu Devam Ediyor”
Etkinlikte ayrıca, ILO Türkiye Ofisi İstihdam ve Girişimcilik Yöneticisi Tuba Burcu Şenel’in moderatörlüğünde Bursa Kadın İstihdamı Eylem Planı’nın 3. Yılında Bursa’da kadınlar için daha çok ve daha iyi iş fırsatlarının yaratılması için neler yapılabileceğine ilişkin bir panel gerçekleştirildi.Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serpil Aytaç, Bursa İş Kadınları Derneği Başkanı Oya EROĞLU, Karsan Eğitim Sorumlusu Zeynep Aydın, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Dilek Üzümcüler ve projenin ilk fazında girişimcilik eğitimi alarak kendi işletmesini kuran ve başarı ile yürüten Mensure Laçin’in katıldığı panelde, genel olarak ve Bursa özelinde kadın istihdamının önündeki engeller ve çözüm yolları tartışıldı.
Bursa’da kadın-erkek nüfus dağılımının yarı yarıya oduğunu ifade eden panelistler kadın istihdam oranının ise yüzde 28 civarında olduğunu ve kayıtdışı istihdamın genel bir sorun olmaya devam ettiğini kaydetti.
“Bursa’da Kreş Büyük İhtiyaç”
Bursa’da kadınların genel olarak çalışma talebinde olduğunu ve iş imkanı istediğini ifade eden panelistler, Bursa’da yapılan araştırmaya göre kadın istihdamının önündeki en büyük iki engelin yaşlı ve çocuk bakımı olduğunu belirtti.
