Hayata Fırsat Projesinde İlk Mezuniyet Heyecanı

ILO ve AÇSHB ortak projesi kapsamında meslek eğitimini başarıyla tamamlayan kursiyerler sertifikalarını aldı

Haberler | 23 Eylül 2018 Pazar
  • ILO ve AÇSHB ortak projesi kapsamında meslek eğitimini başarıyla tamamlayan kursiyerler sertifikalarını aldı
  • Otelciler Odası Başkanı Yaşar: “Proje otelcilik sektöründeki ara eleman ihtiyacını karşılamaya büyük katkı sunacak, mezunlarımızı kademeli olarak işe yerleştireceğiz”
  • Suriyeli Ayşe Afeş: “Aldığım sertifika sayesinde eğitim gördüğümüz otelde aşçı yardımcısı olarak işe başlıyorum, çok mutluyum”

21 Eylül 2018

İSTANBUL - Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Aile, Çalışma ve Soysal Hizmetler Bakanlığı (AÇSHB) Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü (UİGM) işbirliğinde yürütülen Hayata Fırsat Projesi kapsamında meslek eğitimlerini tamamlayan ilk grup mezuniyet sevinci yaşadı.

İstanbul Otelciler Odası işbirliğiyle düzenlenen meslek eğitimi kurs programında Türk ve Suriyeli kursiyerlerden oluşan 90 kişilik grup toplam beş alanda eğitim aldı. Eğitimi başarıyla tamamlayan 81 öğrenci Danışma Görevlisi, Rezervasyon Elemanı, Kat Hizmetleri Elemanı, Oda Temizleyicisi ve Aşçı Yardımcısı oldu ve Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalarını aldı.

-Otelciler Odası Başkanı Yaşar’dan iş müjdesi: “Proje otelcilik sektöründeki ara eleman ihtiyacını karşılamaya büyük katkı sunacak, mezunlarımızı kademeli olarak işe yerleştireceğiz”




Mezun olan kursiyerlerden bir kısmı eğitim aldıkları otelde işe alındı. İstanbul Otelciler Odası Başkanı Ahmet Yaşar, “Sektörde çok ciddi bir eleman açığımız var. Bu arkadaşlarımızın sanırım hiçbiri işsiz kalmayacak.” diyerek mezunların tamamına iş müjdesi verdi.

İstanbul’da düzenlenen mezuniyet töreninde konuşan Yaşar, “Bugün bizim için çok anlamlı bir gün. Suriyeli mültecilerin hayata kazandırılması, mesleğe kavuşturulması yolunda önemli bir eğitimi tamamladık ve bugün mezuniyetini yapıyoruz. Öncelikle ILO’ya ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığa teşekkür ediyoruz.” dedi.

Yaşar, “Bir mesajım da Suriyeli kardeşlerimize, siz muhacir olarak geldiniz biz de size ensarlık yapıyoruz. Türkiye’nin kıymetini bilin. Türkiye size sahip çıktı, sahip çıkmaya da devam edecek.” diye konuştu. Sektördeki ara eleman ihtiyacına dikkat çeken Yaşar projenin, ara eleman açığına büyük katkı sağlayacağını belirtti. Yaşar, “25 Haziran’da başlayan kurslarda 90 arkadaşımıza otelciliğin çeşitli alanlarında dersler verildi. Kursiyerleri oda üyesi otellerde çalışmak üzere yetiştiriyoruz. Amacımız otelcilik sektöründeki ara eleman ihtiyacını biraz da olsa karşılamaktır. Mezunların hepsini kademeli olarak işe yerleştireceğiz” diyerek iş müjdesi verdi.

-Suriyeli Afeş: “Aldığım sertifika sayesinde eğitim gördüğümüz otelde aşçı yardımcısı olarak işe başlıyorum, çok mutluyum”







Mezun öğrencilerden Suriyeli Ayşe Afeş ise “Aldığım sertifika sayesinde eğitim gördüğümüz otelde aşçı yardımcısı olarak işe başlıyorum, çok mutluyum” diye konuştu. Ülkesindeki savaştan kaçarak çocuklarıyla Türkiye’ye sığınan Afeş, iş sahibi olunca daha güçlü ve umutlu olacağını belirterek yetkililere teşekkür etti.

-Proje sayesinde sektöre sertifikalı kalifiye eleman sağlanıyor





Eğitim koordinatörü Yıldırım Gürbüz, 90 kursiyerin %90’ının başarıyla mezun ettiklerini ve mezunların 6 tanesine istihdam sağlandığını ifade etti. İstanbul Otelciler Odasına bağlı otellerle irtibat içinde olduklarını belirten Gürbüz, “Onlara projemizin bittiğini haber verdik, sertifikalı kalifiye elemanlarımız olduğunu bildirdik. Bundan sonra iş ve kalifiye elemanı bir araya getirmek kalıyor. Oda sayesinde bunu da yapacağız. Bir öğretmen olarak bu proje beni duygusal olarak da doyuma ulaştırdı. Sadece eğitim olarak bakmadık, öğrencilerimizin sorunlarıyla birebir ilgilendik, elimizden geldiğince çözümler bulmaya çalıştık. Hepsinin ayrı hikâyeleri var, maddi manevi sorunlar var. Ama biz burada yeni bir umutla hayata tutunmalarını sağlamaya çalıştık. Katkı veren herkese teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.




Törene İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Yusuf Batur, İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, çeşitli oda başkanları, sektör temsilcileri, UİGM ve ILO temsilcileri ile kursiyerler ve yakınları katıldı.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Hayata Fırsat Projesi Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyeliler ve Türk vatandaşlarını ekonomik ve sosyal olarak güçlendirmeyi ve işgücü piyasası ve yönetişim mekanizmalarını güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu doğrultuda, proje süresince mesleki eğitimler, girişimcilik ve farkındalık eğitimleri verilecek, teşviklerle girişimcilik desteklenecek.