Çocuk İşçiliği
Akçakoca’da düzenlenen Fındık Paneli’nde fındık tarımında çocuk işçiliğinin önlenmesi için çağrı yapıldı.
Düzce ili Akçakoca ilçesinde 31 Ağustos 2015 tarihinde düzenlenen fındık üretimine ve ihracatına dair güncel konuların konuşulduğu fındık panelinde, fındık tarımında çocuk işçiliği konusu da gündeme getirilerek sektörün tüm paydaşlarına işbirliği çağrısı yapıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi, İstanbul İhracatçı Birlikleri, Fındık Tanıtım Grubu ve Karadeniz İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen panele fındık ihracatçıları ve üreticileri katıldı.

Düzce ili Akçakoca ilçesinde 31 Ağustos 2015 tarihinde düzenlenen fındık üretimine ve ihracatına dair güncel konuların konuşulduğu fındık panelinde, fındık tarımında çocuk işçiliği konusu da gündeme getirilerek sektörün tüm paydaşlarına işbirliği çağrısı yapıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi, İstanbul İhracatçı Birlikleri, Fındık Tanıtım Grubu ve Karadeniz İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen panele fındık ihracatçıları ve üreticileri katıldı. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Program Sorumlusu Nejat Kocabay panele konuşmacı olarak katılarak ILO ve “Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi” hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Panelin Başkanlığını yapan İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören fındık tarımında çocuk işçiliği probleminin gündeme gelmesiyle beraber çözüm üretmek için çalışmaya başladıklarını belirtti. Gören “Sektörümüzde zaten kimse çocuk işçiliğinin iyi bir şey olduğunu düşünmüyor. Bu problemi çözmek için ilgili tüm bakanlıklarla beraber çalışmalara katılıyoruz. Çocuk işçiliğinin sona ermesi için sektör olarak aktif rol alıyoruz. Bu çalışmalardan bir tanesi de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve ILO’nun yürüttüğü projeye verdiğimiz destek.” dedi ve sözü ILO Program Sorumlusu Nejat Kocabay’a verdi. Fındık tarımında çocuk işçiliğinin sona erdirilmesi için özel sektör katılımının önemine değinen Kocabay, hali hazırda yapılan işbirliklerinin yaygınlaşarak bölgede etkin bir çalışma ile 16 yaş altındaki çocukların eğitime yönlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

***
Projenin genel amacı mevsimlik tarımda görülen en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin (EKBÇİ) hükümetin Ulusal İstihdam Stratejisi 2014-2023 belgesinde yer alan çerçeve doğrultusunda sona erdirilmesine katkıda bulunmaktır. Hollanda Hükümeti ile CAOBISCO* finansmanıyla 2013 ve 2014 hasat mevsimlerinde uygulanan “Ordu İlinde Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğine Son Verilmesi” projesi ile bir model oluşturulmuştur. Yeni proje, bu modeli temel almakta, mevsimlik fındık tarımında halen çalışmakta olan çocukların işlerden çekilmelerine ve risk altındaki çocukların da bu işlerde çalışmalarının önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Proje, stratejik müdahale modelinin farklı bölgelerde tekrarlanmasıyla katma değer sağlayacak ve mevsimlik tarımda sürdürülebilir bir çocuk işçiliği izleme mekanizmasının oluşturulmasına katkıda bulunacaktır. Böylelikle proje, mevsimlik tarımda en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması bağlamında politika geliştirilmesine ve etkili uygulamalara katkıda bulunarak ileri bir adım atılmasını sağlayacaktır.
*ILO kamu-özel sektör ortaklığı projesine katkıda bulunan CAOBISCO üyeleri: Ferrero, Nestlé, August Storck KG, Barry Callebaut, Alfred Ritter GmbH & Co. KG, Mars incorporated, Chocosuisse, NATRA