Cinsiyet Eşitliği

Toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalık eğitimi Akçakoca Esma Hanım Köyü Sosyal Destek Merkezi’nde yapıldı.

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) işbirliğiyle Akçakoca Sosyal Destek Merkezi ve civar köylerinde mevsimlik tarım işçilerinin çocukları ile erken çocukluk dönemi toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi yapıldı.

Haberler | 28 Eylül 2015 Pazartesi

“Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi” kapsamında Akçakoca ilçesinde hizmet veren sosyal destek merkezi eğitim programına yeni bir etkinlik ekleyerek, toplumsal cinsiyet eşitliği konusuna erken yaşlarda dikkat çekmek için harekete geçti. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı işbirliği ve Progıda desteği ile Erken Çocukluk Eğitim Programı kapsamında uygulanan eğitimin amacı toplumsal cinsiyet rollerine yönelik önyargıları kırmak.


KEDV Okul Öncesi Eğitim Koordinatörü Şükran Aytulun eğitim programının Avrupa Birliği desteği ile uzmanlar tarafından geliştirildiğini ve vakıf bünyesinde iki yıldır uygulandığını belirtti. Aytulun “Bu eğitimlerle cinsiyete bağlı ayrımcılık yapmadan herkesin her işi yapabileceğini gösteriyoruz. Eğitime önce duyguların cinsiyeti olmadığı yönünde egzersizle başlıyoruz ve takiben toplumda erkek işi ve kadın işi diye ayrılan konularda el işi atölye çalışmaları yapıyoruz. Biz çalışmalarımızda bu rolleri değiştirerek çocuklara yaratıcı el işi uygulamaları yaptırıyoruz. Cinsiyete bağlı renk seçimleri ve oyuncak seçimleri gibi konulara da değiniyoruz. Burada yaptığımız çalışmayla sosyal destek merkezi dahil 9 ayrı köyde 161 çocuğa ulaştık.” dedi.

Şükran Aytulun, KEDV

***

Projenin genel amacı mevsimlik tarımda görülen en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin (EKBÇİ) hükümetin Ulusal İstihdam Stratejisi 2014-2023 belgesinde yer alan çerçeve doğrultusunda sona erdirilmesine katkıda bulunmaktır. Hollanda Hükümeti ile CAOBISCO* finansmanıyla 2013 ve 2014 hasat mevsimlerinde uygulanan “Ordu İlinde Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğine Son Verilmesi” projesi ile bir model oluşturulmuştur. Yeni proje, bu modeli temel almakta, mevsimlik fındık tarımında halen çalışmakta olan çocukların işlerden çekilmelerine ve risk altındaki çocukların da bu işlerde çalışmalarının önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Proje, stratejik müdahale modelinin farklı bölgelerde tekrarlanmasıyla katma değer sağlayacak ve mevsimlik tarımda sürdürülebilir bir çocuk işçiliği izleme mekanizmasının oluşturulmasına katkıda bulunacaktır. Böylelikle proje, mevsimlik tarımda en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması bağlamında politika geliştirilmesine ve etkili uygulamalara katkıda bulunarak ileri bir adım atılmasını sağlayacaktır.

*ILO kamu-özel sektör ortaklığı projesine katkıda bulunan CAOBISCO üyeleri: Ferrero, Nestlé, August Storck KG, Barry Callebaut, Alfred Ritter GmbH & Co. KG, Mars incorporated, Chocosuisse, NATRA S.A., Griesson - de Beukelaer GmbH & Co., Cémoi chocolatier, Gebr. Jancke GmbH, Neuhaus NV, Stollwerck GmbH, Koenig Backmittel GmbH