Çocuk İşçiliği

Çilimli Sosyal Destek Merkezi öğrencileri sezon sonu gösterilerini sundular

Düzce ili Çilimli İlçesi’nde “Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi” kapsamında hizmet veren Çilimli Sosyal Destek Merkezinin öğrencileri, fındık hasat sezonunun sonuna gelinmesiyle beraber, ailelerine merkezde aldıkları eğitim boyunca hazırladıkları gösterileri sergilediler. Merkeze kayıtlı 60 öğrenci seneye tekrar buluşmak üzere öğretmenlerine veda edecekler.

Haberler | 17 Eylül 2015 Perşembe

Düzce İli’nin Çilimli İlçesi’nde aileleri beraber fındık toplamaya gitmek yerine Uluslararası Çalışma Örgütü, ILO ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın birlikte yürüttüğü “Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi” kapsamında Çilimli Anaokulu’nda faaliyet gösteren sosyal destek merkezine gelen çocuklar bu süre boyunca hazırladıkları gösterileri ailelerine sundular.

Yorucu bir çalışma günün ardında destek merkezine gelen aileler gösteriyi beğeni ile izlediler.


Çilimli Açılış konuşmalarını Çilimli Anaokulu Müdürü Nuray Eran, Çilimli Kaymakamı Emin Şimşek ve ILO Program Sorumlusu Nejat Kocabay’ın yaptığı gösteri anaokulunun önüne kurulan Düzce Belediyesi’nin sağladığı TIR sahnesinde gerçekleşti.

Türkiye’nin yedi bölgesine ait halk dansları ile başlayan etkinliğe anasınıfı öğrencilerinin hazırladıkları gösteri ile devam edildi.

Gösteri temsili mezuniyet töreni ile sona erdi.

***

Projenin genel amacı mevsimlik tarımda görülen en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin (EKBÇİ) hükümetin Ulusal İstihdam Stratejisi 2014-2023 belgesinde yer alan çerçeve doğrultusunda sona erdirilmesine katkıda bulunmaktır. Hollanda Hükümeti ile CAOBISCO* finansmanıyla 2013 ve 2014 hasat mevsimlerinde uygulanan “Ordu İlinde Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğine Son Verilmesi” projesi ile bir model oluşturulmuştur. Yeni proje, bu modeli temel almakta, mevsimlik fındık tarımında halen çalışmakta olan çocukların işlerden çekilmelerine ve risk altındaki çocukların da bu işlerde çalışmalarının önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Proje, stratejik müdahale modelinin farklı bölgelerde tekrarlanmasıyla katma değer sağlayacak ve mevsimlik tarımda sürdürülebilir bir çocuk işçiliği izleme mekanizmasının oluşturulmasına katkıda bulunacaktır. Böylelikle proje, mevsimlik tarımda en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması bağlamında politika geliştirilmesine ve etkili uygulamalara katkıda bulunarak ileri bir adım atılmasını sağlayacaktır.

*ILO kamu-özel sektör ortaklığı projesine katkıda bulunan CAOBISCO üyeleri: Ferrero, Nestlé, August Storck KG, Barry Callebaut, Alfred Ritter GmbH & Co. KG, Mars incorporated, Chocosuisse, NATRA S.A., Griesson - de Beukelaer GmbH & Co., Cémoi chocolatier, Gebr. Jancke GmbH, Neuhaus NV, Stollwerck GmbH, Koenig Backmittel GmbH