Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi paydaşları Batı Karadeniz Bölgesi’ni ziyaret etti.
Proje paydaşlarının “Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi” kapsamında gerçekleştirilen saha ziyaretleri 27-28 Ağustos 2015 tarihlerinde Batı Karadeniz Bölgesi’nde devam etti. Başından beri projenin destekçileri arasında yer alan Hollanda Hükümetini temsilen Hollanda Kraliyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Govert Visser de heyete katıldı.

Fındık tarımında çocuk işçiliğini sone erdirmek üzere yürütülen projenin saha ziyaretleri kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Kıdemli Uzmanı Lütfiye Karaduman, Avrupa Çikolata Bisküvi ve Şekerleme Sanayi Kuruluşu (CAOBISCO) Genel Sekreteri Sabine Nafziger, Hollanda Kraliyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Govert Visser, MATRA ve İnsan Hakları Projeleri Yöneticisi Deniz Bezirgan, ILO Türkiye Ofisi Kıdemli Program Yöneticisi Nejat Kocabay, CAOBISCO üyesi August Storck firması temsilcisi Andrea Moritz ve Barry Callebaut firması temsilcisi Nuray Polat Batı Karadeniz bölgesine geldi. Heyet üyeleri Çilimli Kaymakamı Emin Şimşek’i ziyaret ederek projenin uygulanmasında sunduğu destek ve işbirliğinden dolayı teşekkür ettiler. Kaymakamlık ziyaretinin ardından Çilimli Anaokulunda hizmet veren sosyal destek merkezinde çalışan öğretmenlerden bilgi aldılar.


Fındık üreticileriyle de görüşen heyet Hendek İlçesi’ne geçerek Hendek Kaymakamı İdris Akbıyık ile görüştü. Heyet saha ziyaretinin son bölümünde Hendek Sosyal Destek Merkezi’ne de giderek buradaki çalışmalar hakkında bilgi aldılar.

***
Projenin genel amacı mevsimlik tarımda görülen en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin (EKBÇİ) hükümetin Ulusal İstihdam Stratejisi 2014-2023 belgesinde yer alan çerçeve doğrultusunda sona erdirilmesine katkıda bulunmaktır. Hollanda Hükümeti ile CAOBISCO* finansmanıyla 2013 ve 2014 hasat mevsimlerinde uygulanan “Ordu İlinde Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğine Son Verilmesi” projesi ile bir model oluşturulmuştur. Yeni proje, bu modeli temel almakta, mevsimlik fındık tarımında halen çalışmakta olan çocukların işlerden çekilmelerine ve risk altındaki çocukların da bu işlerde çalışmalarının önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Proje, stratejik müdahale modelinin farklı bölgelerde tekrarlanmasıyla katma değer sağlayacak ve mevsimlik tarımda sürdürülebilir bir çocuk işçiliği izleme mekanizmasının oluşturulmasına katkıda bulunacaktır. Böylelikle proje, mevsimlik tarımda en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması bağlamında politika geliştirilmesine ve etkili uygulamalara katkıda bulunarak ileri bir adım atılmasını sağlayacaktır.
*ILO kamu-özel sektör ortaklığı projesine katkıda bulunan CAOBISCO üyeleri: Ferrero, Nestlé, August Storck KG, Barry Callebaut, Alfred Ritter GmbH & Co. KG, Mars incorporated, Chocosuisse, NATRA S.A., Griesson - de Beukelaer GmbH & Co., Cémoi chocolatier, Gebr. Jancke GmbH, Neuhaus NV, Stollwerck GmbH, Koenig Backmittel GmbH