Mevsimlik işçiler ve fındık üreticilerinin çocukları Akçakoca Sosyal Destek Merkezi’nde beraber ders alıyorlar.

“Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi” Akçakoca ayağında mevsimlik tarım işinden alıkonulan çocuklarla beraber fındık üreticilerinin çocukları da ders yapıyor. Proje kapsamında görev alan sosyal hizmet uzmanları bahçe ve ev, ev dolaşarak yeni öğrenci kayıt etmeye devam ediyorlar.

Haberler | 25 Ağustos 2015 Salı

Düzce’nin Akçakoca ilçesi Esma Hanım Köyü İlköğretim Okulu Progıda A.Ş. tarafından onarıldı ve proje kapsamında sosyal destek merkezi olarak açıldı. Bu okulu diğerlerinden ayıran en büyük özellik ise projeye dahil olan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına fındık üreticilerinin çocukları da eşlik ediyor. ILO Türkiye Ofisi Çocuk İşçiliği Program Sorumlusu Nejat Kocabay işçi ve üretici çocuklarının beraber olmalarının sosyal içerme ve kaynaşma açısından önemli olduğunun altını çiziyor ve devam ediyor “ Sosyal Destek merkezlerine kayıt yapan Mevsimlik işçi ailelerin çocukları, yaş grupları ve eğitim seviyesine bağlı olarak gruplandırılıyor ve buna bağlı olarak Milli eğitim Bakanlığı müfredatına uygun eğitim programı hazırlanıyor. Bu program sosyal destek merkezlerinin olduğu bölgelerdeki öğrenciler için de yaz okulu olarak yararlanabilecekleri bir fırsat doğuruyor. Esma Hanım Köyü’nde hayata geçen bu kaynaşma proje kapsamındaki diğer sosyal destek merkezlerine bir model olacak.”

Şanlıurfa ve Akçakoca’lı öğrenciler korner atışı için yerlerini alıyorlar. Akçakoca Sosyal Destek Merkezi

Akçakoca Sosyal Destek Merkezinde 38 kayıtlı öğrenci bulunuyor ve bunların 15 tanesi Esma Hanım Köyü’nde yaşayan çocuklar. Fındık üreticisi Ozan Kap bu sene açılan sosyal destek merkezini destekleyen üreticilerden bir tanesi. Sosyal Destek Merkezi açılır açılmaz önce kendi yeğenlerini bu okula gitmesi için ikna ettiğini söyleyen Kap “Fındık tarımında çocuk işçiliğinin önlenmesi için açılan bu merkez bizim çocuklarımız içinde bir yaz okulu görevi görebilir. Bu sayede çocuklarımız bir bilgi daha fazla öğrenebilir ve yeni arkadaşlıklarla ufuklarını genişletebilirler.” diye ekliyor.

“Sosyal Hizmet uzmanı Aytaç Gülcan, dayıbaşı Ali Aktaş ve fındık üreticisi Ozan Kap ile yaptığı görüşmede, Akçakoca bölgesine gelen işçilerin profili hakkında bilgi alıyor. Dayıbaşı Aktaş, Akçakoca bölgesinde fındık üretimi yapıldığı günden beri işçi sağladığını ve yaklaşık 2000 işçiden sorumlu olduğunu söylüyor. Aktaş gerek bölgedeki çocuklarının tespiti gerek ailelerin ikna sürecinde proje çalışanları ile işbirliği yapıyor.

Sosyal Hizmet Uzmanı Aytaç Gülcan, dayıbaşı Ali Aktaş ve fındık üreticisi Ozan Kap fındık tarımında çocuk işçiliğinin önüne geçmek için işbirliği yollarını tartışıyorlar. Esma Hanım köyü, Akçakoca

****
Projenin genel amacı mevsimlik tarımda görülen en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin (EKBÇİ) hükümetin Ulusal İstihdam Stratejisi 2014-2023 belgesinde yer alan çerçeve doğrultusunda sona erdirilmesine katkıda bulunmaktır. Hollanda Hükümeti ile CAOBISCO* finansmanıyla 2013 ve 2014 hasat mevsimlerinde uygulanan “Ordu İlinde Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğine Son Verilmesi” projesi ile bir model oluşturulmuştur. Yeni proje, bu modeli temel almakta, mevsimlik fındık tarımında halen çalışmakta olan çocukların işlerden çekilmelerine ve risk altındaki çocukların da bu işlerde çalışmalarının önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Proje, stratejik müdahale modelinin farklı bölgelerde tekrarlanmasıyla katma değer sağlayacak ve mevsimlik tarımda sürdürülebilir bir çocuk işçiliği izleme mekanizmasının oluşturulmasına katkıda bulunacaktır. Böylelikle proje, mevsimlik tarımda en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması bağlamında politika geliştirilmesine ve etkili uygulamalara katkıda bulunarak ileri bir adım atılmasını sağlayacaktır.

*ILO kamu-özel sektör ortaklığı projesine katkıda bulunan CAOBISCO üyeleri: Ferrero, Nestlé, August Storck KG, Barry Callebaut, Alfred Ritter GmbH & Co. KG, Mars incorporated, Chocosuisse, NATRA S.A., Griesson - de Beukelaer GmbH & Co., Cémoi chocolatier, Gebr. Jancke GmbH, Neuhaus NV, Stollwerck GmbH, Koenig Backmittel GmbH