Bilgilendirme kampanyası başladı

Ordu Büyükşehir Belediyesi “Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi” çerçevesinde il genelinde bilgilendirme kampanyası başlattı. Aynı zamanda mevsimlik işçi geçici yerleşim alanlarının çok kalabalık olması nedeniyle işçi ailelerin çocukları arkadaşlarını hoparlörlerle okula çağırıyorlar.

Haberler | 20 Ağustos 2015 Perşembe

Ordu Büyükşehir Belediyesi “Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi” çerçevesinde il genelinde bilgilendirme kampanyası başlattı. Aynı zamanda mevsimlik işçi geçici yerleşim alanlarının çok kalabalık olması nedeniyle işçi ailelerin çocukları arkadaşlarını hoparlörlerle okula çağırıyorlar.

Ordu Büyükşehir Belediyesi, “Fındık Bahçelerinde Çocuk İşçiliğine Hayır” mesajı ile il merkezi, ilçeler ve mevsimlik işçi geçici yerleşim merkezlerinde yaygın bilgilendirme kampanyası başlattı. 4857 sayılı İş Kanunu’nun hatırlatıldığı kampanyada yasa gereği 15 yaş altında çocuk çalıştırmanın suç olduğu belirtiliyor. Bahçe sahibine, dayıbaşına ve aileye seslenerek bu suça ortak olmamaları çağrısı yapılıyor.

Kampanya için il merkezi, ilçeler ve mevsimlik işçi geçici yerleşim merkezlerinde 40 billboard, 40 Raket, 12 Üst geçit, 14 pankart ve 500 afiş hazırlandı.

Ordu Merkez

Fatsa’da bir üst geçit.

Çocuklar arkadaşlarını okula hoparlörle çağırıyorlar.

2015 fındık hasat sezonunda bol ürün beklendiğinden dolayı, işçi talebini karşılamak üzere binlerce işçi geçici yerleşim merkezlerini doldurdu. Okul çağında çok fazla öğrencinin olduğu merkezlerde okula çağrı yine öğrenciler tarafından yapılıyor. Kayıtlı öğrenciler yerleşim alanında çadırların arasında mobil ses sitemi dolaşarak kampa yeni gelen arkadaşlarını toplayarak derse başlıyorlar.


Öğretmen Onur Torun ve öğrencileri okula çağrı yapıyorlar, Uzunisa Sosyal Destek Merkezi, Ordu

Proje öğretmenlerinden Onur Torun bu yöntemin eğlenceli ve etkili olduğunu belirtiyor. “Bu yıl geçen yıllara oranla çok fazla öğrencimiz var ama biz yine de hiç bir potansiyel öğrenciyi geride bırakmak istemiyoruz. Fındık hasatındaki yoğun işçi talebinden dolayı Uzunisa Sosyal Destek Merkezi’nin bahçesi ve oyun alanları da tamamen işçi ailelerin çadırlarıyla dolmuş durumda. Fiziksel aktivite gerektiren beden eğitimi ve spor derslerimizi giriş katındaki büyük salonda yapmak durumunda kalıyoruz” dedi.


Beden eğitimi ve spor dersleri giriş katında yapılıyor. Uzunisa Sosyal Destek Merkezi, Ordu

Projenin genel amacı mevsimlik tarımda görülen en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin (EKBÇİ) hükümetin Ulusal İstihdam Stratejisi 2014-2023 belgesinde yer alan çerçeve doğrultusunda sona erdirilmesine katkıda bulunmaktır. Hollanda Hükümeti ile CAOBISCO* finansmanıyla 2013 ve 2014 hasat mevsimlerinde uygulanan “Ordu İlinde Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğine Son Verilmesi” projesi ile bir model oluşturulmuştur. Yeni proje, bu modeli temel almakta, mevsimlik fındık tarımında halen çalışmakta olan çocukların işlerden çekilmelerine ve risk altındaki çocukların da bu işlerde çalışmalarının önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Proje, stratejik müdahale modelinin farklı bölgelerde tekrarlanmasıyla katma değer sağlayacak ve mevsimlik tarımda sürdürülebilir bir çocuk işçiliği izleme mekanizmasının oluşturulmasına katkıda bulunacaktır. Böylelikle proje, mevsimlik tarımda en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması bağlamında politika geliştirilmesine ve etkili uygulamalara katkıda bulunarak ileri bir adım atılmasını sağlayacaktır.

*ILO kamu-özel sektör ortaklığı projesine katkıda bulunan CAOBISCO üyeleri: Ferrero, Nestlé, August Storck KG, Barry Callebaut, Alfred Ritter GmbH & Co. KG, Mars incorporated, Chocosuisse, NATRA S.A., Griesson - de Beukelaer GmbH & Co., Cémoi chocolatier, Gebr. Jancke GmbH, Neuhaus NV, Stollwerck GmbH, Koenig Backmittel GmbH