

Stakeholder Meeting

on

What works and does not work in reducing vulnerability to forced labour and human trafficking of migrant women workers?

Lessons Learned by the ILO's Work in Freedom Programme (2012-2022)

11 November 2022 Silver Oak, India Habitat Centre, Lodhi Road, New Delhi

Programme

- ▶ Registration: 10:30 am onwards with Tea/ Coffee
- ► Inaugural Session

Welcome by Ms Neha Wadhawan, National Project Coordinator - India, ILO Work in Freedom Programme

Introduction to the Work in Freedom (WIF) Programme 10 minutes (11:05 am to 11:15 am)

Mr Igor Bosc, Chief Technical Adviser, ILO Work in Freedom Programme, Regional Office for Arab States

Welcome remarks - 10 minutes (11:15 am to 11:25 am)

Ms Dagmar Walter, Director ILO Decent Work Country Team of South Asia

Remarks by Mr. Rupesh Thakur, Joint Secretary, Ministry of Labour and Employment, Government of India - 10 minutes (11:25 am to 11:35 am)

Remarks by Ms. Pallavi Agarwal, Joint Secretary, Ministry of Women and Child Development, Government of India - 10 minutes (11:35 am to 11:45 am)

Remarks by Prof Prabha Kotiswaran, Professor of Law and Social Justice, King's College London and Work in Freedom programme Advisory Board Member

- 20 minutes (11:45 pm to 12:00 noon)

Reducing Vulnerability to Forced Labour and Trafficking in Destinations Cities in India and Beyond

One hour and ten minutes (12 noon to 1:10 pm)

Fundamental Principles and Rights at Work and ILO's Core Conventions on Forced Labour and Trafficking 10 minutes (12 noon to 12:10 am)

Mr Insaf Nizam, Specialist on Fundamental Principles and Rights at Work, DWT South Asia

Lessons Learned on Preventing Forced Labour and Promoting Decent Working Conditions in States and Countries of Destination (30 minutes)

Mr Igor Bosc, Chief Technical Adviser, Work in Freedom Programme, Regional Office for Arab States, ILO

Questions and Comments moderated by Ms Neha Wadhawan, National Project Coordinator - India, ILO Work in Freedom Programme 30 minutes (12:40 pm to 01:10 pm)

LUNCH (1:10 pm to 2:15 pm)



▶ Lessons Learned on Safe Migration of Women Workers in Source Locations

One hour (2:15 pm to 3:15 pm)

Concerns in states of origin and promoting mobility with choice for women migrant workers within and from *India* Ms Neha Wadhawan, National Programme Coordinator, ILO's Work in Freedom, India (30 minutes)

Open discussion and Q&A – Moderated by Ms Bharti Birla, Chief Technical Adviser, Sustainable Global Supply Chains And S+H for All in South Asia ILO *30 minutes (2:45 pm to 3:15 pm)*

TEA/ COFFEE: 3:15 - 3:40 pm

▶ Lessons Learned on Fair Recruitment of Women Migrant Workers

One hour (3:40 pm to 4:40 pm)

Fair Recruitment of Women Migrant Workers: Lessons Learned with reference to migrant domestic and garment workers

Mr Igor Bosc, Chief Technical Adviser, Work in Freedom Programme, Regional Office for Arab States (30 minutes)

Open floor for Q&A – Moderated by Ms. Neha Wadhawan, National Programme Coordinator, ILO's Work in Freedom, India 30 minutes (3:40 pm to 4:40 pm)

Closing Session

Twenty minutes (4:40 pm to 5:00 pm)

Remarks by Mr. Anurag Bhushan, Joint Secretary, Ministry of External Affairs, Government of India 10 minutes (4:40 pm to 4:50 pm)

Closing Remarks

Mr Satoshi Sasaki, Deputy Director ILO Decent Work Country Team of South Asia 10 minutes (4:50 pm to 5:00 pm)

Vote of Thanks

Ms Neha Wadhawan, National Programme Coordinator, ILO's Work in Freedom programme, India 10 minutes (5:00 pm to 5:10 pm)

Contact details ILO DWT for South Asia and Country Office for India

India Habitat Centre Core 4B, 3rd Floor Lodhi Road New Delhi – 110 003, INDIA T: +91 – 11 4750-9200 E: delhi@ilo.org