“Voorzichtig economisch herstel leidt niet tot meer jobs”

Het voorzichtige wereldwijde economische herstel heeft niet geleid tot een verbetering in de wereldwijde arbeidsmarkten – de wereldwijde werkloosheid bedroeg in 2013 bijna 202 miljoen. Dat is 5 miljoen meer dan in 2012, zegt de IAO in een nieuw rapport vandaag.

Persbericht | 20 januari 2014
Het voorzichtige wereldwijde economische herstel heeft niet geleid tot een verbetering in de wereldwijde arbeidsmarkten – de wereldwijde werkloosheid bedroeg in 2013 bijna 202 miljoen. Dat is 5 miljoen meer dan in 2012, zegt de IAO in een nieuw rapport vandaag.

Het IAO-rapport “Wereldwijde werkgelegenheidstrends 2014” stelt vast dat de werkgelegenheidsgroei zwak blijft, dat de werkloosheid blijft stijgen – vooral onder jongeren – en dat heel veel ontmoedigde, potentiële werknemers nog steeds buiten de arbeidsmarkt blijven.

Een wereldwijd herstel op de arbeidsmarkt wordt sterk afgeremd door een tekort aan de vraagzijde. Het IAO-rapport stelt vast dat de begrotingsconsolidatie die momenteel plaatsgrijpt in vele ontwikkelde economieën, een snellere expansie van de groei van de productie in de weg staat. Daarbij heeft een soepeler monetair beleid in vele landen niet geleid tot aanzienlijke investeringen in de reële economie, omdat liquiditeit vooral naar de markten vloeit, met schadelijke gevolgen voor de werkgelegenheid op de lange termijn.

Volgens de huidige trends kunnen er ongeveer 40 miljoen nieuwe banen per jaar bijkomen tot 2018. Dat is niet genoeg om te voldoen aan het groeiende aantal nieuwkomers dat zich jaarlijks aandient op de arbeidsmarkt.

“We moeten een ommekeer maken met ons beleid. We moeten ons nog harder inspannen om jobs te creëren en ondernemingen te ondersteunen die arbeidsplaatsen creëren.” zei IAO directeur-generaal Guy Ryder bij de lancering van het rapport.


Wereldwijde werkgelegenheidstrends: de cijfers

  • Het aantal werklozen wereldwijd is in 2013 met 5 miljoen gestegen tot meer dan 202 miljoen, wat neerkomt op een werkloosheidspercentage van 6 procent
  • Ongeveer 23 miljoen werknemers zijn helemaal uit de arbeidsmarkt gevallen
  • Het aantal werkzoekenden zal volgens de schattingen stijgen tot meer dan 13 miljoen in 2018
  • In 2013 waren bij benadering 74,5 miljoen jongeren tussen 15 en 24 jaar werkloos. Dat cijfer komt neer op een jeugdwerkloosheid van 13,1 procent.
  • In 2013 leefden ongeveer 839 miljoen werknemers samen met hun familie van minder dan 2 US dollar per dag
  • In 2013 leefden ongeveer 375 miljoen werknemers samen met hun familie van minder dan 1,25 US dollar per dag


Jeugdwerkloosheid blijft grote zorg


Het IAO-rapport benadrukt dat het noodzakelijk is om jongeren goed en tijdig te integreren in de beroepsbevolking. Vandaag de dag is ongeveer 74,5 miljoen jongeren onder de 25 werkloos. De wereldwijde jeugdwerkloosheid bedraagt 13 procent – dat is meer dan twee keer zoveel als de algemene wereldwijde werkloosheid.

In ontwikkelingslanden blijft informele tewerkstelling alomtegenwoordig. En het tempo waarop verbeteringen worden doorgevoerd op het vlak van de kwaliteit van jobs gaat achteruit. Dat betekent dat minder mensen erin slagen zich uit de categorie van de ‘werkende armen’ te werken. In 2013 is het aantal werknemers dat in extreme armoede leeft – met minder dan 1,25 US dollar per dag – wereldwijd gedaald met slechts 2,7 procent. Dat is één van de slechtste resultaten van het afgelopen decennium –de acute crisisjaren uitgezonderd.

In vele ontwikkelde economieën wegen de zware bezuinigingen en de hogere lasten op inkomens en consumptie zwaar op particuliere bedrijven en huishoudens.
Daarnaast leidde een gebrek aan beleidscoördinatie tussen monetair en fiscaal beleid tot toenemende onzekerheid op de arbeidsmarkt, waardoor werkgevers steeds vaker aarzelen om personeel aan te werven of lange termijn investeringen te doen.

De werkloosheidsperioden zijn aanzienlijk verlengd. In sommige landen, zoals Spanje en Griekenland, moeten werkzoekenden twee keer zo lang wachten voor ze een nieuwe job vinden dan voor de crisis. Meer en meer potentiële werknemers raken ontmoedigd en blijven helemaal buiten de beroepsbevolking, waardoor hun vaardigheden niet up-to-date blijven en verslechteren. Dat leidt tot een algemene stijging van de langdurige werkloosheid, zegt Ekkehard Ernst, een van de hoofdauteurs van het rapport.


Wereldwijde werkgelegenheidstrends in de EU en ontwikkelede economieën

  • De tekenen van herstel van de economische activiteit werden steeds duidelijker en sterker in de Europese Unie en de ontwikkelde economieën in 2013
  • Maar verbeteringen, zowel op het vlak van productiviteit als concurrentievermogen, zijn nog niet sterk genoeg om de grote en nog altijd stijgende werkgelegenheidskloof te dichten. De arbeidsmarktomstandigheden toonden geen tekenen van verbetering in de loop van 2013. De regio wordt gekenmerkt door een herstel van activiteit, maar een herstel van de werkgelegenheid is nog niet in zicht.
  • De werkloosheid nam in 2013 weer toe met 8 procent tot 45,2 miljoen werklozen. De werkloosheid zal naar verwachting geleidelijk terugzakken tot onder de 8 procent rond 2018.
  • Langdurige werkloosheid zit in de lift, zeker nu de mismatch op de arbeidsmarkt toeneemt.
  • De kwaliteit van de werkgelegenheid in de meeste EU- en ontwikkelde landen is verslechterd. Fenomenen als onvrijwillige tijdelijke en deeltijdse arbeid, werkende armen, informeel werk, werk- en loonpolarisatie en inkomensongelijkheid zijn nog verder toegenomen.
  • Het slechte herstel wordt deels veroorzaakt door het voortdurende streven naar meer bezuinigingen in deze regio.
  • Het risico bestaat dat het probleem van een tekort aan coördinatie van het monetaire en het fiscale beleid blijft bestaan, zeker nu bezuinigingen gepaard gaan met onconventionele en accomoderende liquiditeitscreatie door centrale banken in de Verenigde Staten, de eurozone en Japan.
"Naar schatting 23 miljoen mensen vallen volledig uit de arbeidsmarkt. Het is dan ook noodzakelijk dat er op een doortastende manier werk wordt gemaakt van een actief arbeidsmarktbeleid om de inactiviteit en de vaardighedenmismatch aan te pakken", aldus Ekkehard Ernst, hoofd van de afdeling werkgelegenheidstrends van de het onderzoeksdepartement van de IAO.

Een overschakeling naar een arbeidsvriendelijker beleid en stijgende inkomsten uit arbeid zou de economische groei en het creëren van jobs stimuleren, zegt het rapport. In ontwikkelings- en opkomende landen is het cruciaal om de sociale beschermingssokkels te versterken en de toegang tot formele werkgelegenheid te stimuleren. Ook dit kan de wereldwijde vraag stimuleren en wereldwijde groei aanwakkeren.

Voor meer informatie zie www.ilo.org/get2014.


Contact

Barbara Janssens, Communication Officer, ILO-Brussels, +32 (0)2 737 93 85, +32 (0)484 91 55 59, janssens@ilo.org